NURDOR svojoj deci

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka uz pomoć donatora izgradilo je prošle godine u Nišu novo dečije hemato-onkološko odeljenje, za lečenje najteže obolelih malih pacijenata. NURDOR je takođe pomogao i opremanje hemato-onkološkog odeljenja u Kragujevcu.

Novo odeljenje dečije hemato-onkologije u Nišu, NURDOR je otvorio maja meseca. Reč je o objektu površine 750 kvadrata u koji je uloženo oko 100 miliona dinara. Pomogle su društveno odgovorne kompanije, grad, država i građani Srbije sa više od 400.000 SMS poruka.

"Mi smo jako ponosni. Ušli smo u istoriju, kao Udruženje roditelja dece obolele od raka koje je sagradilo prvu ovakvu kliniku, ne samo u Srbiji, već i u regionu", rekla je Suzana Antić, Upravni odbor NURDOR-a.

Deca ovde imaju humane uslove za lečenje. Svaka soba ima kupatilo, mališani imaju igraonice. Leče se najsavremenijom opremom. Pomažu im i brojni volonteri poput Dane Mitrovske.

"Nakon što sam se lečila. Odlučila sam da se uključim u aktivnosti NURDOR-a, zato što sam bila svesna koliko je ovo značajno i koliko svojom aktivnošću, NURDOR pomaže deci", objašnjava Dana Mitrovska, volonterka.

"Mi već primećujemo da deca ne shvataju da je ovo bolnica, nego da je neka igraonica u koju su privremeno došli da se igraju. Prvo ujutru kada prime terapiju i lekova, odmah idu u igraonicu", kaže Gordana Kostić, načelnica Odeljenja za hemato-onkologiju.

NURDOR je i za dečiju onkologiju u Kragujevcu obezbedio medicinsku opremu. Ovo odeljenje je kompletno renovirano uz pomoć emisije sa „Tamarom u akciji".

"Sad su znatno bolji uslovi, sobe su dosta udobnije, čistije, prostranije. Svaka soba ima tv, deca imaju igraonicu sa dosta igračaka, knjiga i deca mogu da skrenu misli sa svojih problema na neke lepše teme", objašnjava Marijela Kenić, majka obolelog dečaka.

"Potpuno je rekonstruisan prostor, dobijena je još jedna prostorija, rekonstruisani mokri čvorovi, rekonstrisana čajna kuhinja i odeljenje intervencija", kaže Zoran Igrutinović, načelnik odeljenja hemo-onkologije u Kragujevcu.

Uslovi za lečenje dece u ovim objektima, odgovaraju najvišim evropskim standardima. Zajedno sa građanima dobre volje NURDOR je omogućio, da mališani oboleli od raka i njihovi roditelji lakše prođu kroz period lečenja i oporavka.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво