Novogodišnje konjičke trke tradicija u Šapcu

Konjičke trke u Šapcu - prvi su sportski događaj u Evropi u 2019. godini. Počele su pre skokova u Germiš-partenkirhenu i pre utakmice engleske Premijer lige.

Osam stotina metara je novogodišnji izazov, a snaga i odvažnost za tradicionalni
primat među 14 alata i dorata. Uz kuvano vino i rakiju nazravilo je više od hiljadu zaljubljenika u konje za dve galopske i jednu trku u sulkama.

Godinu je sa titulom na šabačkom hipodromu započeo Delon iz Mačvanskog Pričinovića. U drugoj trci među galoperima slavilo se za uspeh Krune, štale Dabić iz Bogatića.

„Znači mi puno, znači mi život, on mi je sve”, kaže Živan Lolič vlasnik Delona.

„Pehar znači sreću radost, a i godina kad krene ovako uspešna šta reći”, zadovoljan je trener grla Kruna Saša Kostadinović.

Među sulkašima, Kockar sa iskusnim Svetom Ličaninom u sedlu nije imao premca. Uz pehar i tradicionalno podizanje sulki.

„Pet godina on je najbolji sulkaš, počeo je i šestu godinu, mnogo mi znači”, navodi vlasnik Kockara Rajko Uglješić iz Glušaca.

Među zaljubljenicima u konje dileme nema. Da godinu započnu na hipodromu došli su iz Mačve, Posavine i Pocerine. Trke se ne propuštaju, a novogodišnje prilika da se zajednički nazdravi za uspešnu sezonu.

„Šabac lepo organizuje , ove trke i lepo je pogledati dosta prijatelja, lepih trka i svega, redovno sam ovde”, navodi Slavko Petrović iz Tabanovića,

„Otac mi je bio uzgajivač konja, imao sam trkačke konje pre 20 godina, učestvovao sam na požarevačkim igrama u Požarevcu, ovde u Šapcu, u Bogatiću kad je bila još leva staza”, kaže Zdravko Trifunović iz Šapca.

„Za nas je ovo i zabava i prika da deca budu na svežem vazduhu da se druže sa plemenitim životinjama i ovom događaju”, navodi Svetlana Brajković iz Šapca.

„Ja sam ovde od 1984. godine, svega sam dve trke propustio, jednu sam na nekoj preslavi bio nisam mogao da stignem, a drugu sam permutovao datume. Volim konje, nikada nisam imao svoje, ali volim konje”, navodi Dragomir Kojić iz Šapca, a njegova sugrađanka Milka Muškinović dodaje:

„Da krenemo ovako lepo kao što ćemo sad optrčati da trčimo tako i u ovoj godini.”

Za atmosferu se pobrinula publika, a za tradiciju i berićet, sa organizacijom i nagradama Džokej klub i turistička organizacija.

„Mi ovde negujemo tradiciju konjičkog sporta koja privlači veliku pažnju, kroz sve trkačke dane predstavlja jednu od značajnijih manifetacija u našem gradu. Mi Čivijaši prepoznatljivi smo po prvinama, pa zašto ne bi bili i po prvom sportskom događaju”, kaže Srđan Mitrašinović, direktor Turističke organizacije Šapca.

Da hipodrom i ubuduće bude, kako kažu, mesto dobrih susreta poželeli su brojni Šapčani. Zvanična sezona počinje u aprilu, a sledeći revijalni konjički saziv je za Božić u Bogatiću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи