Poslednji decembarski dan na selu u okolini Trstenika

Prednovogodišnja euforija u gradovima odavno se oseća. U kafićima, restoranima i hotelima pripreme za doček privode se kraju. Da li je tako i u POLjNI, selu na 30-tak km od Trstenika, proveravala je ekipa kruševačkog dopisništva.

Kišni oblaci su sakrili selo u kojem u 240 domaćinstava živi oko 1.000 meštana. U centru Poljne tek retki obavljaju poslenju kupovinu.

"Dan kao dan, nova godina kao i svaka pređašnja koja će da bude naredna. Ništa posebno. Nabavljaju voće, malo hleba, ništa posebno. Piće kod nas slabo to ide, svako ima svoje domaće proizvode", kaže GORAN VOJINOVIĆ, prodavac.

Dekoracija na izlozima seoskih kafana jedini je nagoveštaj praznika. U njima mesta gotovo da nema.

"Neće biti dočeka večeras. Stariji čekaju kod kuće sa svojim porodicama, a omladina odlazi u grad u diskoteke, na trgove. Radiću dokle bude gostiju, posle odlazim sa svojom porodicom da čekam novu godinu", kaže BILjANA VUČIĆEVIĆ, gazdarica kafane.

Uz kupus i domaću, razgovori potraju, rado nas podsećaju da je u ataru sela Blagotin, jedno od najstarijih neolitskih nalazišta u Srbiji.

"Poljna je pre takođe je poznata po Raki Ljutvcu koji je oborio avion prvi u svetu u 1.Sv. ratu. To je moj rođak, to je moj deda i time se ponosim", kaže SAŠA LjUTOVAC, iz Poljne.

O godini na izmaku i željama za novu, kažu:

"Ova godina nije bila dobra, al očekujemo da naredna bude još bolja."

"Otkupne cene su bile vrlo niske. Cena dizela je previsoka, nadamo se da će sledeća biti bolja."

Domaćinstva u Poljni su mahom staračka otuda i poziv rodama. Pre 20-tak godina selo je brojalo duplo više kuća, otuda i želja da ih rode češće pohode.

"Želim da bude veći natalitet. Pošto smo lovci najbolji u Srbiji (Poljna lovačko društvo), želim da i dalje budemo, a za sport da fudbalski klub "Blagotin" isto bude najbolji kao što jeste", kaže STEVAN MILIĆ.

Kažu da život često liči na partiju šaha. Otuda vam i u Novoj godini želimo da budete mudri. Izbegavate poraze i pat pozicije i povlačite takve poteze da matirate sve svoje probleme.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво