"Hilandar, između neba i zemlje" - izložba za NURDOR

Kulturnom centru Pančeva otvorena je izložba akademskog slikara Emila Sfere „Hilandar, između zemlje i neba", koja ima humanitarni karakter. Posetioci mogu pogledati i kupiti 24 slike inspirisane boravkom na Svetoj Gori, a sav novac biće uplaćen udruženju „Nurdor", roditeljima dece oboleloj od raka.

Manastir Hilandar na Svetoj Gori, koji je već osam stotina godina duhovno središte Srba, inspirisao je pančevačkog slikara Emila Sferu, nakon dva boravka u toj svetinji. Lepotu manastirskog zdanja preneo je na platno u svom osobenom stilu, pomalo bajkovitom, koji zrači svetlim bojama i optimizmom.

"To su jutra hilandarska, to su detalji arhitekture, samo ono vidljivo, a na neki način sam želeo da svetlošću i tonovima prenesem svu tu dušu koju ima Hilandar", kaže slikar Emil Sfera.

Prodajnu izložbu „Hilandar, između zemlje i neba", koju čine 24 slike postavljene u foajeu Kulturnog centra Pančeva, umetnik je posvetio deci oboleloj od raka, odnosno udruženju „Nurdor" koje pomaže njihovom lečenju. Emil Sfera je i ranije učestvovao u mnogobrojnim humanitarnim akcijama, a 20-godišnji pedagoški rad sa decom približio ga je njihovom svetu.

"800 godina na Hilandaru traju neprekidne molitve, a danas živimo u vremenu kad ima puno bolesne dece i kad prosto ne možemo da budemo imuni na to. Sarađujem već duži niz godina sa „Nurdorom" i želeo sam da poklonim celu ovu izložbu njima", dodaje Emil Sfera.

"Svakako je to jedan izuzetan gest, koji je u srži umetničkog rada svih umetnika koji se predstavljaju u Kulturnom centru Pančeva. Oni su poznati po tome što učestvuju u humanitarnim akcijama, rekao je Ivana Markez Filipović, urednik likovnog programa Kulturnog centra Pančevo.

Do sada je već prodata trećina slika, a svi koji žele da učine humani gest, moći će da posete izložbu do 8. januara 2019. godine.

 

 

 


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи