Ulaganja od severa do juga

U godini za nama, stručna svetska javnost, svrstala je Srbiju u 15 najpoželjnijih destinacija u Evropi, kada je reč o stranim direktnim investicijama.

 

Investiralo se od severa do juga - najviše u Niš. Nemački "Leoni", austrijski "Cumtobel", filipinski "Imi", uložili su oko 80 miliona evra. Kada sledeće godine, proradi i četvrta fabrika u Kraljevu, nemački proizvodjač optičkih vlakana i kablova, postaće najveći poslodavac u Srbiji sa više od 11.000 zaposlenih.

"Sa 61.000 zaposlenih, danas smo na 78.000 + 1,44 - zahvaljujući opet podršci države, razgovaramo sa nekoliko potencijalnih investitora iz naravno oblasti, mašinstva ,elektronike", kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

"Oni će zaposliti čak 5.000 radnika, ovo će biti najveća fabrika "Leonija" u Srbiji i verovatno najveća fabrika u ovom delu Srbije", Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Dobre vesti i posao za oko 2.500 kraljevčana,donosi i Turka fabrika tekstila Tajpa.A, za Zrenjanin i Bor,kineski proizvodjač guma "Šandong Linglong" i "Ziđin", koji je preuzeo RTB Bor. Nihova ulaganja imaju strateški karakter.

"Kada vam se najavi investitor, koji će u narednom periodu uložiti 800 miliona evra, onda to govori, koliko je to važno za grad", objašnjava Dejan Molnar, ekonomista iz Zrenjanina.

Vetar u leđa Kragujevcu i Šumadiji daje domaća investicija, industrijska zona "Majnd park" iz koje će izaći prvi tramvaji nemačkog Simensa proizvedeni u Srbiji. I nauno tehnološki park u Nišu, oslanja se na ekonomiju znanja.

"Sve više mladih ljudi, hoće da upiše studije inženjerstva i mi na tome gradimo i naše buduće planove, a to je prostor koji treba da pokrije železnička i šinska vozila, ističe prof. dr Dobrica Milovanović, FIN Kragujevac.

"Privlačimo kompanije, koje će u Niš, donositi tehnologiju i dolaziti ovde pre svega zbog pametnih ljudi", kaže Milan Ranđelović, LAP Niš. 

Srbija je privukla više od polovine stranih direktnih investicija u ovom delu Evrope.

"Dolaze firme koje su zainteresovane da organizuju proces proizvodnje i što je još važnije, jeste što se ide ka sektoru, koji je naravno najprofitabilniji, a to je sektor koji zahteva angažovanje visokokvalitetne radne snage!, dodaje prof. dr Nikola Makojević, Ekonomski fakultet Kragujevac.

Pored stranih investitora, ekonomskom razvoju, velikim ulaganjima doprinela je pre svega država. Investiciona lokomotiva se zahuhtala, a stabilan rast, ekonomisti očekuju i u narednoj godini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се