петак, 28.12.2018, 15:14 -> 15:40
Извор: РТС
Аутор: Биљана Поповић
Prokuplje: Novogodišnja trpeza tradicionalno bogata
Novogodišnja euforija već je počela i poslednji ovogodišnji vikend mnogi će iskoristiti da kupe sve što im je neophodno za novogodišnju trpezu. Za to će im, procenjuju u Prokuplju, biti potrebna trećina prosećne plate.
U Prokuplju nema organizovanog dočeka Nove godine na gradskom trgu, pa Prokupčani najluđu noć provode u krugu porodice ili sa prijateljima.
Oni, koji odluče da ostanu kod svojih domova trude se da novogodišnja trpeza bude što bogatija.
Prodavnice i mesare su odlično snabdevene, a trgovci zadovoljno trljaju ruke, jer je prodaja znatno povećana. Cene, zbog potražnje, tvrde, nisu menjane.
„Počela je gužva. Imamo sve, sve smo spremili, velike zalih, robe, ali naši ljudi čekaju zadnji dan”, kaže prodavačica Dana Apostolović, a mesar Ljubiša Ristić dodaje: „Tradicionalno kod nas Srba na jugu, južnjaka ide prasetina i jagnjetina. 399 je prasetina, 595 jagnjetina.”
Na stolu će se pored pečenja, naći i ruska salata, suhomesnati proizvodi, torta i piće. Kada se sve te stavke saberu, koštaće nas u proseku 15 do 20 hiljada dinara.
Ako se uzme u obzir da je prosečna zarada u Srbiji u novembru iznosila oko 50 hiljada dinara, četvoročlana porodica, praktično trećinu novca potrošiće na novogodišnju trpezu.
Za one koji odluče da novogodišnju noć provedu u restoranu, platiće dodatno od 3 do pet hiljada dinara po osobi, ne uključujući svečanu toaletu i šminku.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар