Hoće li kamile postati novi simboli Lebana?

Vest na regionalnom portalu - o tome kako će kamile ponovo šetati Caričinim gradom - izazvala je pravu buru u javnosti. Ispostavilo se ipak, da se radi samo o figurama.

Kamile u Caričinom gradu. Sasvim normalno za prvu polovinu šestog veka kada je grad, koji sazidao vizantijski car Justinijan, bio rasksrnica puteva i trgovački centar tog doba, ali za početak 21. veka najblaže rečeno, ne baš uobičajeno.

Neobrazložena stavka u planu rada u turističke organizacije Lebana za 2019. ggodinu o nabavci dve kamile i na osnovu toga vest na regionalnom portalu kako će kamile ponovo šetati Justinijanom primom izazvala je pravu buru u javnosti.

Direktor turističke organizacije Bojan Jović kaže da je bio potpuno zatečen, jer nije mogao ni da pretpostavi da će neko da pomisliti da se radi o nabavci živih kamila.

Na žalost neko je to protumačio na svoj način nabavku kamila, nikako živih kamila zato što to niti znamo niti smo sposobni to da radimo, kaže Bojan Jović, direktor TO Lebane.

Turistička organizacija Lebana poslednjih godina uložila je mnogo u opremanje vizitorskog centra Teodora u neposrednoj blizini lokaliteta Caričin grad.

Ugledaju se na veće i poznatije arheološke centre poput Viminacijuma kako bi postali prava turistička atrakcija juga Srbije.

Zamislili smo nabavku pravljenje dve figure kamila. Ako se Viminacijum ponosi fosilnim ostacima mamuta zašto je sporno da Lebane ima figure kamila od drveta ili stiropora ne znam zašto to nekome smeta, objašnjava Bojan Jović direktor TO Lebane.

U svakom slučaju kamile od drveta stiropora ili gvoždja stižu preko Lebana u vizitorski centar Teodora. A da bi Caričin grad na turističkoj mapi Srbije zauzeo mesto koje mu po arheološkom značaju pripada potrebno je uraditi još mnogo.

Za početak usaglasiti rad turističke organizacije Lebana odgovorne za vizitorski centar u leskovačkog Narodnog muzeja koji je vlasnik samog lokaliteta Caričin grad.

Bez zajedničkog rada i promovisanja ovog arheološkog bisera juga Srbije Justinijana prima u žižu javnosti biće samo povremeno kao novinska senzacija. Ništa više od toga.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво