U Banstolu očekuju Putinovu posetu

Meštani sela Banstol na Fruškoj gori očekuju da ih tokom zvanične posete Srbiji 17. januara obiđe predsednik Rusije Vladimir Putin. Razlog za posetu je gradnja pravoslavnog hrama koji po stilu gradnje liči na ruske crkve. Poziv za predsednika Rusije upućen je posredstvom kancelarije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa molbom da se u protokol uvrsti i obilazak Banstola.

Da se u Fruškogorskom naselju Banstol gradi crkva koju je narod prozvao „Putinova” bila je zanimljiva vest i za Vašington post koji je o tome pisao početkom oktobra.

Prvi put Srbi grade crkvu u ruskom stilu, kaže Branko Simonović inicijator ideje da se predsednik Rusije poseti Banstol.

„On je nastao kao jedan refleks samoodbrane. Da mi kažemo da mi imamo prijatelja i da mi kažemo ko nam je prijatelj i koga hoćemo u goste”, kaže Branko Simonović.

Fruška gora je centar pravoslavlja, sa 16 manastira. Ovde je bilo utočište brojnim izbeglim Rusima nakon Oktobarske revolucije.

„Prvi Antonije Hrapavicki, mitropolit, zatim grof Vrangel i drugi znatni Rusi koji su pomogli monaštvu, kulturni, privredi srpskoga naroda”, navodi protonamesnik Siniša Hrvačević.

Banstol se nalazi se na spoju opština Sremski Karlovci, Inđija i Irig, pa zbog položaja ima niz administrativnih problema. Nisu naseljeno mesto, jer se vode kao vikend naselje.

„Da nam se napravi ta neka pešačka staza, da nam se dovede voda, da se gradski prevoz. Ima mnogo mesta koja imaju gradski prevoz, a dalje su od Novog Sada. Mi smo odavde do Novog sada 15 kilometara”, kaže Rajko Radan iz Banstola.

Najveći problem je prometna raskrsnica na putu Inđija-Novi Sad, koja je trenutno nebezbedna.

„Već se dešavalo par nesreća, koje su mogle završiti i težim ishodom. Mi smatramo kao meštani ovog mesta da bi se ovde morao napraviti kružni tok”, dodaje Miroslav Čortan iz Banstola.

Nakon što se izgradi crkva Blage Marije, najavljeno je i otvaranje memorijalnog centra stradalim Srbima u poslednjim ratovima.

„Ovo mesto treba da postane mesto okupljanja srpskog naroda, a posebno prekodrinskih Srba. Moje mišljenje je da bi svakog 4. avgusta Srbi trebalo da se okupljaju na ovom mestu masovno”, smatra Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

Hram je građen po ugledu na Crkvu Svetog Nikolaja u Sofiji, a priloge za gradnju sem vernika Banstola poslali su i Srbi iz Amerike i Australije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи