Neizvesna promena imena Zrenjanina

Početkom ove godine, ponovo je pokrenuta stara tema u gradu na Begeju - da li promeniti postojeće ime grada ili ne. Održane su brojne tribine, ali do konačnog rešenja se još uvek nije stiglo. Tim povodom zatraženo je i mišljenje nadležnog republičkog ministarstva.

Inicijativu da se gradu vrati naziv Petrovgrad, kako se zvao desetak godina u prošlom veku, ponovo je početkom ove godine pokrenulo udruženje građana Petrovgrad, da bi već u martu lokalna samouprava zatražila mišljenje od nadležnog republičkog ministarstva.

Mišljenja građana o promeni imena grada su i dalje različita.

U Zrenjaninskom socijalnom forumu tvrde da je naziv Zrenjanina deo našeg indetiteta i upravo iz tog razloga ne bi trebalo da se menja.

„Grad nosi naziv sedamdeset godina Zrenjanini. Pod tim nazivom grad je doživeo svoj najveći kulturni društveni i ekonomski razvoj i većina stanovnika Zrenjanina ne želi da grad promeni naziv, osim toga to je demokratsko pitanje", kaže Miroslav Samarđić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

U udruženju građana Petrovgrad odakle je i potekla inicijativa imaju svoje obrazloženje.

„Smatramo kao udruženje Petrovgrad da treba ispraviti istorijsku nepravdu i vratiti naziv grada koji je ustanovljen 1935, a promenjeno od strane nedemokratskog režima 1946. godine", navodi Budimir Jovanović iz Udruženja građana Petrovgrad

Povodom ovog slučaja ovih dana se oglasilo i nadležno republičko ministarstvo.

„Ukoliko se ispoštuje procedura koju je lokalna inicijativa pokrenula potrebno je da se o tome izjasne i građani Zrenjanina, lokalna skupština, zatim da se sve to saopšti organima autonomne pokrajine. Posle pozitivnog mišljenja ući će se u procedure izmene imena grada" objašnjava Ivan Bošnjak, državni sekretar za lokalnu samupravu.

Po svemu sudeći ukolko dođe do referenduma inicijatori promene imena Zrenjanin u Petrovgrad mogli bi biti suočeni sa velikim problemom jer jedan takav je propao 1992. godine.

Da li ćemo vam Zrenjaninci poželeti srećnu 2020. godinu naredne godine iz Zrenjanina ili Petrograda u ovom trenutku jedino, možda, zna Deda Mraz.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво