Nove kuće za Rome u Ubu

U Opštini Ub dodeljeni su ključevi novih kuća za 15 romskih porodica. Time je završen projekat "Poboljšanje standarda života u romskim naseljima", koji je finansirala EU, a sufinansirali Vlada Srbije i nemačka humanitarna organizacija HELP, uz pomoć lokalne samouprave. Ovim projektom, vrednim milion i sto pedeset hiljada evra, u opštinama Ub, Lebane i Svilajnac stambeno će biti zbrinuto 89 romskih porodica.

Na mestu nekadašnje bezuslovne kuće, višečlana porodica Nedire Jovanović iz Sovljaka kod Uba, dobila je novi komforni dom. Od 15 romskih porodica, kojima su izgrađene kuće u ubskoj opštini, zahvaljujući projektu "Poboljšanje standarda života u romskim naseljima", najviše kuća izgrađeno je u ovom selu.

"Otarasila sam se i od vlage i od da ne stavim više korito, lavore, šerpe, da vidim gde prokišnjava", kaže Nadire Jovanović, iz Sovljaka.

 

"Sad je mnogo bolje, ja sam bila podstanar deset godina. Samohrana majka,dvoje dece i školujem i sve, znači zadovoljna sam", dodaje Snežana Šišić iz Sovljaka.

Za 15 novoizgrađenih kuća i rekonstrukciju 24 u 8 romskih naselja u ubskoj opštini ovim projektom, izdvojeno je skoro pola miliona evra. Stambeno je zbrinuto 39 porodica sa 160 članova.

"U saradnji sa Vladom republike Srbije pratiti strategiju za socijalno ukljucivanje Roma i Romkinja i ucestvovacemo u inplementaciji akcionog plana koji ce biti usvojen pocetkom 2019. godine", objašnjava Dejan Vlajković, generalni sekretar Nacionalnog saveta Roma.

"Opština Ub je učestvovala u odabiru konačnih korisnika projekta i pružila podršku pri ozakonjenju objekata i pribavljanju građevinskih dozvola. I prepoznala značaj ovakve investicije i odgovorno preuzela svoju ulogu u rešavanju izazova sa kojima se građani na ovoj teritoriji suočavaju i na domaćinski način iskoristila sredstva EU", ističe Ivana Nikolić, pomoćnik predsednika Opštine Ub.

Iz Ministartva građevinarstva koje je realizovalo ovaj projekat, najavljuju nove, u okviru šireg progarama EU za unapređenje uslova stanovanja Roma.

"Kroz nova sredstva iz IPA 2018. će se raditi izgradnja i ne samo zgrada, već i pripadajuće komunalne infrastrukture, pre svega vodovoda, kanalizacije", kaže Zoran Lakićević, državni sekretar ministartva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Opština Ub koja se pokazala efikasnom u realizaciji ovakvih projekata, biće pouzdan partner i ubuduće EU, Vladi Srbije i drugim organizacijama u obezbeđivanju boljih uslova za podstandardna romska naselja.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи