Velika Plana: U leto nevreme u zimu pomoć

U junskom nevremenu u Lozoviku, Miloševcu i Krnjevu oštećeno je gotovo 2000 stambenih objekata, a šteta na usevima je procenjena na više od milijardu dinara. Šest meseci kasnije, stiže pomoć od Kancelarije za javna ulaganja za građevinske objekte.

Miodrag Veljković, penzioner iz Lozovika kaže da za svojih 76 godina nije zapamtio nevreme kakvo je bilo u junu ove godine. U trenutku je, kaže, nebo je postalo crno i grad je zasuo domaćinstva i useve.

„Kada se sve to završilo i kada smo izašli, prizor je bio strašan, imalo je polomljenih grana, imalo je što kaže fasada oštećenih, imalo je razbijenih prozora, katastrofa je bila, a da ne pričamo za crep koji je stradao 50 posto, ja sam podneo zahtev za, kao i ostali meštani Lozovika za naknadu štete," kaže Miodrag Veljković, iz Lozovika.

Nakon nevremena i procene štete, opštinskoj upravi pristiglo je više 1100 zahteva meštana čija su domaćinstva oštećena.

„Pravo na državnu pomoć radi sanacije posledica štete na porodično stambenim objektima imaju lica koja u tim objektima trajno žive, dakle, kojima su ti objekti stambeni objekti neophodni radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba, odnosno koji su u svakodnevnoj, redovnoj upotrebi", objašnjava Vladimir Stanić, zamenik načelnika opštinske uprave Velika Plana.

Meštani su u međuvremenu obnovili domove koliko su bili u mogućnosti, a procenjeno je da većina od 1100 pristiglih zahteva u prvoj kategoriji oštećenja, što znači da će im biti isplaćeno po 120 hiljada dinara, dok domaćinstvima koja su u drugoj i trećoj kategoriji visina naknade biće i do 500 hiljada dinara od Kancelarije za javna ulaganja.

„Ispalata pomoći će početi nakon konačnosti prvostepenih rešenja koja donosi opštinska uprava opštine Velika Plana, i ta rešenja su već doneta i praktično smo ta rešenja počeli da uručujemo građanima", dodaje Vladimir Stanić, zamenik načelnika opštinske uprave Velika Plana.

Međutim za štetu na usevima, koja se za tri sela Lozovik, Miloševac i Krnjevo, pročenjuje na više od milijardu dinara, još uvek nema pomoći. Domaćini koji su imali osiguranje na useve, prvu isplatu dobiće tek u februaru.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи