Mali Zvornik: Subvencijama smanjuju nezaposlenost

U nameri da smanji nezaposlenost i privuče investitore, opština Mali Zvornik i ove godine izdvojila je novac za subvencionisanje novih radnih mesta. U protkle tri godine, na taj način, posao je dobilo oko 150 ljudi.

Milanka Perić je jedna od dvanaestoro radnika koji su pre nekoliko meseci dobili posao zahvaljujući subvencijama opštine. U fabrici za preradu drveta gde radi, ove godine, na isti način zaposlenje je našlo još četvoro ljudi.

„Dosta mi znači posao, ja kao samohrana majka dosta doprinosim porodici blizu mi je posao kuće, redovna je plata i nije mi naporan posao”, kaže Milanka Perić, iz Malog Zvornika.

„Počeo sam pre dva i po meseca, pa znači mi mnogo pogotovo tu što mi je posao pred kućom, imam za sebe da radim, ne zavisim više od porodice, od roditelja”, navodi Marko Andrić, iz Malog Zvornika.

Podsticaji za otvaranje novih radnih mesta, znače i poslodavcima, koji od opštine dobijaju 200.000 dinara po radniku, a za uzvrat su u obavezi da ih na radnom mestu drže najmanje dve godine. Na taj način u pomenutoj fabrici posao je dobilo četranestoro ljudi.

„U saradnji sa lokalnom samoupravom dobili smo novčana sredstva koja su nam omogućila lakše kretanje, lakši početak proizvodnje, takođe smo od opštine dobili i kredit od Fonda za razvoj što nam je još više olakšalo proizvodnju”, objašnjava Milorad Kojić, rukovodilac pilane.

Iako spada u grupu 19 najnerazvijenijih opština u Srbiji, Mali Zvornik je za subvencionisanje novih radnih mesta u protekle tri godine iz budžeta izdvojio više od 30 miliona dinara.

„Jedino je to bila neka mogućnost da na taj način podstaknemo razvoj i zapošljavanje opštine, a onda kroz porez na plate taj deo koji opština ulaže on se vraća, a plus tu se zaposle ljudi, porodice ostaju na našem području,” navodi Zoran Jevtić, predsednik Opštine Mali Zvornik.

U opštini Mali Zvornik kažu da od iduće godine ukidaju ovu vrstu podsticaja, jer na proleće očekuju otvaranje pogona turske kompanije za proizvodnju tekstila koja će zaposliti oko petsto ljudi, čime će se u velikoj meri, tvrde, smanjiti nezaposlenost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара