Šabac: Direktorka OŠ „Nikolaj Velimirović” među prvima dobila licencu

Prema planu Ministarstva prosvete, svi direktori obrazovnih ustanova, trebalo bi da steknu licencu do kraja 2021. godine. Trećina direktora, od onih koji su do sada polagali, pala je na ispitu a prva ga je pre nešto više od mesec dana položila Vesna Živanović iz Šapca.

Vesna Živanović, direktorka Osnovne škole „Nikolaj Velimirović” u Šapcu, prosvetni je radnik 34 godine. Kontinuirani rad najviše joj je pomogao na ispitu koji se sastojao iz 3 dela.

„Prvi deo ispita je obuhvatao izradu naučno-istraživačkog rada, zatim proveru savladanosti satandarda kompetencija direktora i treći deo je prikaz portfolia. Odnosno, ispit je obuhvatao praktično sve, i pedagošku stranu, psihološku, poznavanje pravnih propisa, poznavanje računovodstvenih propisa, tako da sve ono što čini život i rad škole ispit obuhvata”, kaže Vesna Živanović, direktorka Osnovne škole „Nikolaj Velimirović”.

„Na do sada realizovanim ispitama za licencu direktora bilo je i onih koji nisu pokazali uspeh na sva tri dela ispita. Najčešće su direktori vraćeni na ponovno polaganje dela ispita koji se odnosi na izradu pisanog rada. To znači da smo mi od direktora očekivali, a oni su za to pripremenjeni na dvodnevnoj obuci, da urade praktično istraživanje obrazovno-vaspitne prakse u svojoj ustanovi, da prikažu rezultate istraživanja i da predlože mere za unapređenje rada u ustanovi u kojoj su radili istraživanje. To što jedan broj direktora nije položio ovaj deo ispita govori o tome da oni nisu kvalitetno sproveli istraživanje, odnosno nisu kvalitetno prikazali podatke”, objašnjava Jasmina Đelić, načelnica Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava. 

I pored iskustva, znanja i veština, obuka je bila obavezna i korisna.

„Značaj obuke je u tome što ona pomaže direktorima koji su izlazili na ispit i koji će ubuduće izlaziti, provodi ih praktično kroz ceo tok ispita, sve one segmente koje treba da uradi direktor da bi izašao na ispit, kroz sve to ga vodi obuka koja je za nas iz prve grupe bila dva dana”, objašnjava Vesna Živanović.

Ona je ispit polagala u prvoj grupi zbog toga što je škola prilikom eksternog vrednovanja rada i ustanove i direktorke  dobila najvišu ocenu.

Uspeh je posvetila celom kolektivu, ali u i učenicima koji svake godine sa Republičkih takmičenja donesu četrdeset do pedeset nagrada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи