Niš: Formirana komisija za rasvetljavanje slučajeva nestalih beba

Niški klinički centar formirao je komisiju za rasvetljavanje slučajeva nestalih beba, po modelu kako su to uradile i druge zdravstvene ustanove. Kako su nam dostavili u saopštenju, zadatak komisije koja je sastavljena od kompetentnog medicinskog osoblja je prikupljanje neophodne dokumentacije koja se odnosi na porođaje od 1958. godine.

Svi dokumenti će posle rada komisije biti dostupni podnosiocima zahteva, a Klinički centar će sa tim informacijama postupati u skladu sa zakonom i instrukcijama Ministarstva zdravlja.

U saopštenju iz Kliničkog centra navodi se i da je u ranijem periodu podneto 7 zahteva, zamerke su se odnosile na navodnu nepotpunu dokumentaciju u pojedinim slučajevima.
Interesovanje za rasvetljavanje slučajeva nestalih beba je veliko. U izjavama za RTS u Kragujevcu, članovi udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" kažu da je posle mnogo bezuspešnih pokušaja ovo dobar signal.

Milanka Momčilović kaže da je krivičnu prijavu predala 2002. godine i da je sve bilo bezuspešno, a da je sada posle dugog niza godina došla do dokaza da je njeno dete oteto.
Radiša Pavlović, takođe iz ovog udruženja kaže da kada je formirana komisija na nivou Vlade Republike Srbije za ispitivanje postupanja državnih organa prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji, mi smo tada rekli da će i roditelji i srodnici biti partneri i kontrolori u komisiji.

Klinički centar Niš podseća da u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata, svakom pacijentu na njegov zahtev omogućava da vidi svoju medicinsku dokumentaciju koja se nalazi u ustanovi ili da dobiju fotokopiju iste.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се