Završni godišnji koncerti pančevačkih kulturno-umetničkih društava

Pančevačko Kulturno-umetničko društvo "Stanko Paunović - NIS Rafinerija nafte Pančevo" obeležilo je 70 godina postojanja velikim generacijskim koncertom u Hali sportova. Završni godišnji koncert održao je i 11 godina stariji KUD "Abrašević".

KUD "Stanko Paunović" osnovan je davne 1948. godine kao "Društvo železničara Pančeva", a jubilej su proslavili velikim koncertom, na kome su se predstavile sve generacije, od zabavišta do veterana. Danas imaju čak 550 članova.

 

"Imamo 12 igračkih ansambala, narodni orkestar, tamburaški orkestar, pevačku grupu, školu sviranja na tamburi i fruli, radionicu za rekonstrukciju narodnih nošnji", kaže Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD "Stanko Paunović - NIS RNP"

"Igram folklor već 22 godine i to je dobar način da održim formu, ali isto tako održavam tradiciju i družim se", kaže Vladimir Etinski, iz KUD "Stanko Paunović"

Ovo društvo je dobitnik brojnih nagrada, među kojima se izdvajaju zlatna plaketa na republičkom festivalu 2010. i nagrada Grada Pančeva za izuzetna dostignuća u kulturi i umetnosti. Takođe su organizatori dva festivala, "Etno glas" i "Pančevo, grad igre". Njihove kolege iz KUD "Abrašević" takođe su obradovale publiku završnim godišnjim koncertom, gde im je gostovalo društvo "Vila" iz Novog Sada.

"KUD Abrašević je jedna velika porodica, koja na našem podneblju živi 113 godina, a u okviru te porodice pančevački ‘Abrašević’ proslavio je 80 godina prošle godine,imali smo jubilej, a sad obeležavamo 81 godinu postojanja", navodi Lela Stojnov, predsednica društva "Abrašević" iz Pančeva.

"Moj stariji brat je igrao u KUD-u, a ja sam jedva čekala da porastem da zaigram i ja folklor. Oduvek mi je to bilo zanimljivo", kaže Ksenija Gasenberger, iz KUD "Abrašević".

"Potrebno je dosta spremanja i ulaganja da bi sve izgledalo kako treba i na svom mestu", objašnjava Dragana Radovančev, iz KUD "Abrašević".

KUD "Abrašević" je tri puta osvajao zlato na međunarodnom festivalu u Francuskoj, a ove godine su imali uspešnu turneju na Siciliji. Oba društva čeka još mnogo koncerata, a njihova vrata su otvorena za sve koji vole igru i folklor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво