Loznica: Uklonjen opasni otpad

Iz nekadašnje Fabrike auto-traktorskih kočnica u Loznici, nakon višegodišnjeg čekanja, završeno je izmeštanje 400 buradi sa cijanidnim solima, opasnom materijom koja je dugo predstavljala potencijalnu opasnost po životnu sredinu i građane.

Jedan od najvećih ekoloških problema u Loznici rešen je izmeštanjem poslednjih četrdeset buradi od 400, koliko ih je godinama do danas bilo smešteno u napuštenoj fabrici u centru grada. Uklanjanje opasnog otpada počelo je krajem prošle nedelje, o trošku države, nakon višegodišnjih apela i građana i lokalne samouprave.

 

"Na zadovoljstvo svih nas u Loznici, mi prisustvujemo uklanjanju i odvoženju na jedan bezbedan način ovog opasnog otpada, reč je o cijanidnim solima koje su svakako smeštene u centru grada bile jedan latentan izvor opasnosti", kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Zbog dotrajalosti stare, cijanidna so prepakovana je u novu specijalizovanu burad, što je posao koji država plaća drugi put. Još 2010. godine soli su bile spremne za transport, ali je posao propao zbog odlaska fabrike u stečaj. Ponovni postupak, državu je koštao nešto više od sto hiljada evra.

"Ove soli su hemijski otpad koji kod nas ne može da se tretira, već ide u Austriju, ide u Salcburg, u rudnike soli duboko, tako da je to možda najbolje rešenje, iako je ceo ovaj postupak i sve što smo uradili skuplje nego da smo ovde tretirali, ali mi nemamo uslove za tretman hemijskog otpada", kaže Slobodan Tošović, savetnik ministra za zaštitu životne sredine.

U narednih nekoliko dana, prema rečima nadležnih, iz Loznice biće uklonjeno i šest buradi sa opasnim materijama, koja su pre nekoliko meseci izazvala požar u jednoj od napuštenih "Viskozinih" hala.

"Loznica zaista jeste jedna od prvih tačaka kojima ćemo se baviti u narednom periodu", objašnjava Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine. I dodaje: "Da bi se to radilo potrebno je da imamo dve stvari. Jedna je naša potpuna svest i potpuna dijagnoza stanja koje imate ne samo u Loznici, a druga je da postoji novac."

Na državi ostaje da reši još nekoliko ekoloških problema u Loznici. Jedan od njih, možda i najveći, je uklanjanje vode kontaminirane ugljen-disulfidom, zapaljivom i ekslpozivnom materijom, koja se takođe nalazi u nekadašnjoj "Viskozi".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи