Vranje: Umesto za doček na trgu, novac iz budžeta za obolele od retkih bolesti

Doček Nove godine na otvorenom u Vranju izostaće i ove, kao i prethodnih sedam godina. Razlog je štednja i preusmeravanje novca u humanitarne svrhe, pre svega za lečenje bolesnih građana.

Vranjanci su Novu godinu poslednji put javno, na gradskom trgu, čekali 2011. godine. Od pre dve godine, ušteda ima i humani karakter. Novac za proslavu usmerava se u Fond za lečenje dece od najtežih oblika bolest i, ove godine iznos je 500.000 dinara.

„Tih 500 hiljada ne znače previše zato što imamo veliki broj zahteva, ali će na neki način amortizovati možda neke predmete, jer je to jedini novac koji završi tamo gde je najpotrebniji. Komisija je vrlo rigorozna i ni jedan dinar nije otišao nekome, a da mu nije bio potreban", kaže dr Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika za primarnu zdravstvenu zaštitu i javno zdravlje.

Petočlana komisija odlučuje ko će od dece, omladinaca ili starijih Vranjanaca, obolelih od najtežih bolesti dobiti novac. Ove godine na namenski račun Fonda uplaćeno je dva miliona dinara.

„Smatramo da je to pravilnija upotreba novca i da je to ispravniji način da se taj novac usmeri onima kojima je najpotrebniji. Grad ima neke planove oko organizacije posle Nove godine, da li će to biti srpska Nova godina ili obeležavanje Dana grada još uvek nije definisano", navodi Mića Mladenović, član Gradskog veća za turizam i ugostiteljstvo.

I građanima se ideja da pomognu bolesnoj deci dopada. Zbog štednje ili organizovanja letnjih manifestacija, organizovanog dočeka neće biti ni u ostalim opštinama Pčinjskog okruga. U Surdulici se od 2008. godine na trgu slavi srpska Nova godina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво