Stočari sa Pešteri spremni za zimu

Početkom decembra porodica Turković iz Dolića vratila je stada sa „stanova”, kako u ovom kraju Pešteri nazivaju prebivališta gde leti napasaju stoku. Za stotinak ovaca koje zimuju u selu pripremili su više od 2.500 bala trave sa planine Giljeva.

Prvi sneg na „stanovima” ne znači nužno da će Turkovići nazad u selo. Tek kada sneg napada preko 30 centimetara ili zima zađe duboko u decembar, stado se vraća.

„Ovce su nam dobre. Imaju pašu dobru zato što, paša im je najglavnija. Imaju da pasu. I sad imaju i da nije sneg pao, pa smo morali nešto da ispratimo u selo. Da je bilo lepo, ne bi nas ni našli ovde. Bili bi po Giljevi”, kaže Bajra Turković.

„Ujutru pustimo ovce i idemo za njima po brdima i po šumi i čuvamo. Oko 4 sata se vratimo, zatvorimo ih i idemo u stanove”, objašnjava Tarik Turković.

Sredina je decembra, a u Doliću već ima 30 cm snega. Stanovi Turkovića nalaze se deset kilometara odavde. Stado su doterali pešice.

Za zimu se balira najkvalitnija trava, a ovce do jagnjenja ne ulaze u štale. Na ledini Zijadin polaže seno u improvizovane jasle i na zemlju ali ovce ne prilaze. Sve stoje iza pobodenog štapa.

„Dok ja ne maknem štap neće da priđu da jedu. One bi tu mogle da budu 2-3 sata ili do sutra. Ne bi prišle da jedu dok ne maknem štap i ne dam znak da priđu da jedu”, navodi Zijadin Turković.

Senjak, ambar i pušnica puni. Kako Zijadin kaže, za zimu su se odlično pripremili. Sve do početka aprila kada će čitava porodica ponovo na „stanove”.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво