Predstava u čast Gvozdenog puka

Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo", zbog junaštva svojih vojnika, nazvan je Gvozdenim pukom. Veliki broj odlikovanih vojnika je iz medveđanskih sela. U čast junacima Gvozdenog puka Kulturni centar u Medveđi pripremio je predstavu uz pomoć amaterskog pozorišta Lebana.

Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo", zbog junaštva svojih vojnika, među kojima su bili ratnici iz Jablanice, Puste Reke, Toplice, Zaplanja, nazvan je Gvozdenim pukom. Veliki broj vojnika je odlikovan, a najviše nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima je iz medveđanskih sela.

U čast junacima Gvozdenog puka, u godini jubileja, Kulturni centar u Medveđi pripremio je predstavu uz pomoć amaterskog pozorišta Lebana.

Zvuk gusli se u Jablanici prvi spoznaje i najduže čuje. Da proslave i žale. Ponajviše junaštvo predaka nebesko, zadojeno, neobjašnjivo. Ovekovečeno u Drugom pešadijskom puku moravske divizije koji sami ratnici sa divljenjem i strahopoštovanjem nazvaše gvozdenim. Ovo je dug, na stogodišnjicu izvojevane pobede.

„Ja pamtim svog pradedu koji je živeo 104 godine koji mi je masu tih stvari pričao u to vreme i odgovornost jeste velika, ali i čast da posle 100 godina pokušama da napravimo nešto i upoznamo ovaj naš kraj jablanički sa junacima koji su možda i nepravedno zaboravljeni," kaže Dominik Bogdanović, reditelj i scenarista.

Sa ponosom i čašću svako od njih je stao na scenu Kulturne scene u Medveđi. Da oživi junake koji su na Ceru, Kolubari, pa i posle albanske golgote silovito jurišali ka slobodi. Da udahnu život kralju Petru.

"Mogu da kažem das am počastvovan i ponosan što glumim mada je to u neku ruku sekventna uloga," kaže Miodrag Trajković.

"Ja glumim bezimenog pikovnika Gvozdenog puka I naravno sama uloga mi je takva da moram puno da vičem tako da zaista uživam u ovome," objašnjava Saša Gigić.

Uz direktore, pravobranioca, opštinske činovnike, studenti, đaci da saznaju i prožive.

"Meni se baš svidja ova predstava preporučujem svima da barem pročitaju tekst," kaže Pavle Đorđević.

U herojskom kraju ministarstvo kulture rado je podržalo predstavu "Junaci Gvozdenog puka".

"Ovo je treći projekat koji radimo preko Ministarstva kulture i informisanja, imamo još jedan do kraja godine i mislim da je ova godina baš pogođena sa ovim projektom," navodi Nebojša Jakšić, direktor Kultornog centra u Medveđi.

"Jedna ovakva predstava u opštini Medveđa koja je sa svojim čiji su preci dobitnici velikog broja Karađorđeve zvezde i koji su upravo bili pripadnici ove elitne jedinice," kaže Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Vredi pogledati i naučiti!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара