Advent: Božićni običaji u Skorenovcu

U Skorenovcu kod Kovina, gde živi veliki broj Mađara, počele su pripreme za Božić. Po ugledu na mnoge evropske gradove organizovana je božićna pijaca, kao i praznična pozornica koja prikazuje Hristovo rođenje.

Iako u Skorenovcu živi tek nešto više od hiljadu stanovnika, Mađari, koji će Božić proslaviti 25. decembra, organizovali su praznična događanja po ugledu na mnoge velike evropske gradove. Na božićnoj pijaci mogu se kupiti ukrasi, slatkiši, popiti kuvano vino ili pojesti neki od specijaliteta.

 

„Ovo je mađarski specijalitet langoš. To je slično mekikama, pravi se od testa, belog luka, pavlake i sira”, objašnjava Valerija Dani.

„Božić je najlepši praznik koji postoji. Obeležavanje počinje četiri nedelje ranije, to se zove advent”, kaže Kornelija Černi. „Kod kuće napravimo venac i pripremimo četiri sveće, svake nedelje palimo po jednu i tako brojimo dane do Božića.”

U centru sela postavljena je pozornica Hristovog rođenja, a za meštane i posetioce izvodi se mali resital sa pevanjem, koji opisuje vitlejemske događaje.

„Sigurno je svako video neku maketu sa štalom i domaćim životinjama. Tamo je majka Marija i otac Josip i sve priča o tome kako se Isus Hristos rodio”, navodi Elizabeta Vamoš.

„Videli smo da to može Budimpešta, Beč, pa što ne bismo mogli i mi u Skorenovcu, ali udruženo”, ističe Erne Dani. „Tu su učesnici iz kulturno-umetničkih društava, sveopšte stanovništvo u Skorenovcu.”

Božićni običaji šire duh zajedništva u selu, ali privlače i posetioce, koji u ovo mesto dolaze tokom cele godine, znajući da postoji razvijen seoski turizam. Tu će uvek biti dočekani domaćinski i moći će da steknu nova saznanja i poznanstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво