Niš: Neplaćen porez - zaboravnost, nemar ili ...

Od ukupno 100.000 poreskih obveznika u Nišu, njih 14.000 dobilo je opomene lokalne poreske administracije na ime neplaćenog duga za porez za imovinu. Građani se žale na dugovanja iz prethodnih godina ali i na visoke kamate.

U hodnicima lokalne poreske administracije, ovih dana, mnogo nezadovoljnih građana, sa sličnim problemima.

"Došla mi je opomena 6.539 sa kamatom 11.000, niti piše zašto, a plaćam redovno po rešenjima koja dobijam, vodim evidenciju evo u zadnje tri godine."

"Pošto oni mogu da vide od 2008. na ovamo, ali postoji neki dug pre 2008. koji je prenešen i da je osnovica 20.000, a 53.000 je kamata."

"Ne radim nigde, posle 20 godina radnog staža ne može da se izađe na kraj nikako, a njihovo mora da se plati... imam 30.000, odakle?"

U poreskoj upravi kažu da su građani 2010, 12. i poslednji put 2016. godine mogli da reprogramiraju dug pa i da pod određenim uslovima otpišu kamatu. Problem je kažu što čak i oni koji su tada potpisali reprogram kasnije su odustali.

"Najveći broj slučajeva je da su u određenom periodu, ranije, jednu ili dve ili tri godine, da kažem, izostavili da plate porez, onda su se te obaveze tada nagomilale, nakon toga su svakom uplatom namirivale najstarije dugovanje", kaže Nina Ilić, sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju u Nišu.

Kamata iznosi 13 posto na godišnjem nivou, ali je u ranijem periodu bila i više od 20 posto. Prinudna naplata čeka sve one koji ne izmire dugovanja.

"Oni koji ništa nisu platili po opomenama, i oni veći dužnici koji godinama izbegavaju plaćanje poreza, njima će ići u skladu sa Zakonom o poreskom postupku prinudna naplata", dodaje Nina Ilić, sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju iz Niša.

Iako na opomenama piše da je rok za izmirenje 5 dana, iako lokalna poreska administracija radi od 8 do 19 časova, procenjuje se da je za obradu 14 hiljada opomena biti potrebno mnogo više vremena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи