Premijera filma „O Knjazu i gradu” u Kragujevcu

U konaku kneza Mihaila premijerno je prikazan dokumentarni film "O knjazu i gradu" (Kragujevac prestonica Srbije od 1818 - 1841), autora Dejana Đusića, koji je i scenarista i reditelj filma.

Autor filma "O Knjazu i gradu" Dejan Đusić, koji je ujedno scenarista i reditelj, želeo je da osvetli prestoni period Kragujevca od 1818. do 1841. godine i istakne nešto novo što do sada nismo znali.

Sagovornici u filmu su istoričari iz Istorijskog instituta u Beogradu Aleksandra Vuletić i Radomir J. Popović, zatim istoričar Slavko Stepanović iz Istorijskog arhiva Šumadije, Nenad Karamijalković etnolog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Jevđa Jevđević publicista i istraživač koji se bavi ovim periodom.

Jedan aspekt filma, prema rečima autora Dejana Đusića, bavi se periodom od momenta proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije, periodom kada turska kasaba postaje prestoni grad. Drugi aspekt je izgradnja nacionalnih institucija u tadašnjem Kragujevcu.

Film se bavi i odnosima na dvoru, odnosom kneza Miloša i njegovih saradnika - težnjom kneza Miloša da zadrži apsolutističku vlast i težnjom njegovih saradnika da tu vlast ograniče.

Film je finansiran je iz budžeta Grada u godini kada Kragujevac obeležava dva veka od proglašenja za prvu prestonicu moderne Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво