Uspešna resocijalizacija osuđenika u sremskomitrovačkom zavodu

U Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici obeležena je godišnjica Projekta resocijalizacije radom u azilu za pse, po čemu je taj Zavod jedinstven u Evropi. Prikazan je i film u čijem su snimanju učestvovali i osuđenici.

Od hranjenja, nege, čišćenja do dresure - od kada je zatvorski azil otvoren - sa psima su svakodnevo osuđenici. Obukom je do certifikata stiglo njih dvadesetak.

„Zaboravili smo da smo u zatvoru dok je trajao program”, ističe Radomir Đaković. „Odlučio sam odlučio da se nakon izlaska iz zatvora bavim psima, to će mi biti zanimanje u životu.”

Uz rad u azilu, rado su prihvatili i nova iskustva na snimanju filma i pripremi performansa.

Vojo Dragović kaže da mu je to pomoglo:

„Bavljenje psima i kreativno pisanje pomogli su mi da vratim samopouzdanje i veru u sebe.”

Sremskomitrovački zatvor jedini u Evropi ima azil za pse, a samo tri ustanove i isti projekat resocijalizacije. Uz saradnju sa lokalnom upravom korist je višestruka.

„Jedan od najboljih elemenata projekta je primer kako mogu zajedno da rade državne institucije i civilno društvo”, ističe ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji. „Projekat je zanimljiv i Srbija može da posluži kao model regionu.”

Šansu za novi životni put u sremskomitrovačkom zatvoru oko pet stotina osuđenika vidi u brojnim radionicama

Dalibor Pustinjaković radi kao oštrač u drvno-mašinskom odeljenju: „Nisam se bavio time, sve sam naučio ovde.”

Bošku Kovačeviću takođe praksa znači mnogo i smatra da će tim poslom moći da se bavi kad izađe iz Zavoda.

 

¤WA7 3616 [Aleksandar Alimpić, upravnik KZP Sremska Mitrovica]

„Kroz desetak programa za resocijalizaciju osuđenika prošlo je negde oko četvrtina osudjeničke populacije, zainteresovanost za učešće u ovakvim programima je jako velika i mogu da najavim da nastavljamo da radimo na novim programima, ono što je za sledeću godinu planirano je resocijalizacija osudjenika pomoću konja.

Pored OEBS-a, grada Sremske Mitrovice projekat „Prihvat za novi život" podržala je nemačka nevladina organizacija Help, a dobra praksa iz Sremske Mitrovice primeniće se i u Vaspitno popravnom domu u Kruševcu i Kazneno popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu.

-----------

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво