Opasni otpad sa placa firme „Eko 21” uklonjen, vlasnik u bekstvu

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan obišao je lokaciju u Pančevu, gde je pre nekoliko meseci otkriven opasan otpad. Na placu firme „EKO 21” bilo je oko 260 tona otpada, a danas su odnesene poslednje količine na dalji tretman.

Bilo je potrebno nekoliko meseci da se, u skladu sa svim procedurama, opasan otpad preduzeća „Eko 21” odnese iz Pančeva.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine izvršilo je selekciju i ispitivanja, a najvažnije je da se reagovalo na vreme i da nije došlo do zagađenja vode i zemljišta.

„Deo tog otpada je hemijski, manje od 10 odsto, njega mi ne tretiramo ovde - to ide u inostranstvo na spaljivanje. Ovaj preostali je organski, razni naftni derivati, gorivo, to će biti tretirano kod nas”, objasnio je Slobodan Tošović, savetnik u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Vlasnik firme „Eko 21” je u bekstvu, ali sudstvo je završilo neke ranije procese.

„Jedan proces je završen pravosnažnom presudom”, rekao je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. „Okrivljeni su osuđeni - prvooptuženi na četiri i po godine, a ostali na godinu i po i godinu dana zatvora. Znači, za zločine prema životnoj sredini u ovoj našoj lepoj zemlji se odgovara, i to zatvorom.”

U okolini Pančeva otkrivena je još jedna lokacija sa opasnim otpadom, u ciglani u Bavaništu, gde treba ispitati 250 tona. Njegovo uklanjanje državu košta oko hiljadu evra po toni. Ono što nam nedostaje su postrojenja za preradu, jer se na slanje u inostranstvo daje oko 20 miliona evra godišnje, i u to u budućnosti treba ulagati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво