Pocerski poljoprivrednici osnovali zadrugu u Slatini

Pre osam meseci, sedmoro poljoprivrednika iz Šapca i okoline, udružili su znanje, objedinili struku i osnovali Zemljoradničku zadrugu "Profi-agrar 2018. Slatina". Za unapređenje poslovanja, dobili su bespovratna sredstva u okviru Konkursa za sprovođenje programa ravnomernog regionalnog razvoja koji je finansirala Vlada Republike Srbije.

Sedmoro osnivača zadruge i sedamnaest kooperanata zajedno obrađuju dvadeset hektara zemlje. Želja im je da kontrolisanom proizvodnjom voće i povrće iz Pocerine plasiraju na domaće i inostrano tržište.

Prednosti udruživanja je veća količina svih agrotehničkih sredstava, ističe zadrugar Darko Živanović:

"Znatno umanjuje cenu agrotehnike, a samim tim i troškove proizvodnje, pa tako utiče i na dobit. Sa većom količinom poljoprivrednih proizvoda lakše se dolazi do plasmana na domaćem i na inostranom tržištu i lakši je put do višeg stepena poljoprivedne proizvodnje, do prerade sirovine i dolaska do finalnog proizvoda."

Zemljoradnička zadruga iz Slatine dobila je bespovratno skoro pet i po miliona dinara za nabavku sušare za voće i povrće. Proizvodnja bi trebalo da počne za četiri meseca, najavljuje Vladan Popović, direktor zadruge "Profi-agrar".

"Prilikom osnivanja zadruge ideja je bila da se bavimo preradom voća, konkretno maline i jagode, i to sušenjem. U tom cilju mi smo se opredelili za sušaru koja vrši dehidraciju voća do dva posto vlažnosti, što omogućuje dalju preradu, mlevenje u prah. Proizvod koji planiramo se lako skladišti na duži period i, naravno, mnogo je profitabilniji od sirove maline i jagode na domaćem tržištu", rekao je Popović.

U zemljoradničkim zadrugama Grad Šabac je prepoznao primer dobre prakse koji može biti podsticajan za sve poljoprivrednike.

"Naš agrarni budžet je sastavljen u dogovoru sa poljoprivrednicima", naglašava Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca.

"Mere koje su se do sada najbolje pokazale jesu one kojima smo podsticali razvoj voćarstva, stočarstva i pčelarstva. Intenzivno promovišemo i podstičemo i zadrugarstvo i, kao rezultat toga, imamo više zadruga na teritoriji Šapca koje veoma dobro funkcionišu”, naveo je Kostadinović.

U planu je da Grad Šabac za unapređenje rada postojećih i osnivanje novih udruženja i zemljoradničkih zadruga sledeće godine izdvoji osam miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво