Podsticaj mladima u Jablaničkom okrugu

Grad Leskovac, opštine Medveđa, Lebane i Vlasotince zajedno učestvuju u regionalnom projektu „Radimo za bolju budućnost dece” čiji je cilj osnaživanje mladih i podsticaj roditeljstvu. Vrednost projekta je 67 miliona dinara, a ugovore je dobilo oko sto dvadesetoro mladih.

Tradicionalni specijalitet majčinog rodnog kraja Borislav Ilić je veštim rukama pretočio u posao: u gradu roštilja, već godinu i po dana pravi štipsku pastrmajliju.

Bespovratna sredstva iz projekta „Radimo za bolju budućnost dece” 23-godišnji preduzetnik iz Leskovca upotrebiće za kupovinu novih mašina kako bi unapredio posao i poboljšao kvalitet proizvoda.

Sa 370.000 dinara Stefan Stojiljković iz Stajkovca kod Vlasotinca kupio je mašine za vulkaniziranje i proširio delatnost firme koju vodi sa ocem. Sada, kako kaže, može da razmišlja i o stvaranju svoje porodice:

„Imaš siguran posao, počinješ nešto da radiš, da ne zavisiš od roditelja.”

Osnažiti mlade, pomoći da stanu na noge kako bi stvarali i proširivali porodice. Njih šezdesetoro, od 18 do 35 godina, dobili su tu priliku u Leskovcu, dvadesetaku Medveđi, gde već mogu da se pohvale većim brojem đaka. 

„Veliko interesovanje je bilo za ovu meru”, rekla je Jasmina Ranđelović, zamenica gradonačelnika Leskovca. „Konkretno, tiče se usklađivanja rada i roditeljstva. Za ovu namenu ukupan iznos koji je opredeljen je oko 22 miliona dinara.”

Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa, ističe da su ove godine zaposlili sve mlade sa fakultetskom diplomom:

„Zatim smo zajedmo sa Helpom podelili petnaestak grantova po 2.500 dinara. Ovo što se sada radi, sada ćemo podeliti još dvadesetak grantova sa po 400.000 dinara.”

Prošle godine Opština Vlasotince realizovala je pilot-projekat podrške mladim poljoprivrednicima vrednosti 11 miliona dinara. Sada je nosilac regionalnog čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života mladih, što je znatno više od ulaganja u posao.

„Podrazumeva i zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih, odnosno ginekoloških pregleda i stvaranje uslova za smeštaj odnosno za boravak dece”, objašnjava Marinko Đorđević, koordinator regionalnog projekta „Radimo za bolju budućnost”.

U Vlasotincu je ove godine rođeno šezdesetak beba više nego 2017. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се