Dimitrovgrad domaćin „Balkan teatar festa”

U Dimitrovgradu se od 3. do 14. decembra održava „Balkan teatar fest” na kome učestvuje osam pozorišta iz Srbije i Bugarske. Festival je otvorio teatar grada domaćina premijerom predstave „Mlaćenici i plaćenici”. Ovim festivalom obeležava se i jubilej - 130 godina postojanja pozorišta „Hristo Botev” u Dimitrovgradu.

Za 130 godina mnogo toga se promenilo, ali je ljubav prema pozorištu ostala ista. Aplauz je najveća nagrada za glumca amatera.

To je nešto najlepše što glumac može da doživi, naglašava Sonja Stanulov:

„Isključivo igramo zbog publike, bar mi amateri. Nemamo nikakve druge ambicije, uživamo u igranju i nadamo se da publika to oseća.”

Daleke 1888. godine teatar u Dimitrovgradu osnovan je da bi se prikupila sredstva za kupovinu knjiga za biblioteku. Taj humani i plemeniti cilj i danas je ideja koja okuplja ljubitelje pozorišta. Mnogi od njih su na ovoj sceni nasledili svoje pretke.

„Ljubav prema pozorištu usadio mi je deda”, kaže Nadica Ivanov. „Mnogo volim pozorište, volim da budem ovde, volim ovaj miris. Nema reči kojima bih vam opisala osećaj na ovoj sceni. Obožavam pozorište i mislim da bez njega ne bih mogla da živim.”

Nagrade na mnogim festivalima u Srbiji i Bugarskoj svedoče o kvalitetu i trajanju Teatra „Hristo Botev”.

„Mi spadamo među bolja amaterska pozorišta u centralnoj Srbiji”, ističe Delča Gigov, upravnik Teatra „Hristo Botev”. „U Bigarskoj takođe učestvujemo na mnogim međunarodnim festivalima i osvajali smo značajne nagrade.”

Zanimljivo je da isti ansambl igra predstave na srpskom i bugarskom jeziku i na dijalektu. Jubilej Teatra „Hristo Botev” obeležava se u rekonstruisanoj sali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво