Nema zime za stoku

Iako zime sve blaže, u brdsko-planinskim krajevima ćudljiva priroda uz sneg često donese i ledene talase. Stočari zato na vreme moraju da obezbede dovoljno hrane i uslove da domaćinstvo bezbedno prezimi.

Za krave u domaćinstvu Petrovića u Zdravčićima ni zimi nema zime. Imena im kažu daju po pevačicama, ne iz nepoštovanja već naprotiv, jer na ove životinje gledaju kao na deo porodice.

"Kao na kućne ljubimce od kojih živimo", kaže Dobrivoje Petrović, stočar iz Zdravčića.

Tako ih i tretiraju, pa su se odlučili da krave ne budu vezane, već da slobodno mogu da šetaju. U zimskom periodu, zbog niskih temperatura baškare se slobodno u štali, kako to rade i nemački stočari.

"Sistem je bolji zato što krava 24 sata ima hrane i zato što šeta i tu dobija dosta što se tiče mleka i što se tiče same njene forme", dodaje Dobrivoje.

 "Ja njih ne zatvaram nikad, ne daj bože da se nešto desi, da se zapali štala kablovi, da izgori, nikad ne zatvaram vrata, tako da ih, stalno sam, znači deset sati, jedanes ležem, četiri ustajem ", objašnjava Ljubivoje Milinković, pastir iz Gornjeg Dupca.

Život pastira sa stadom od više od dve stotine ovaca nije nimalo lak u Gornjem Dupcu, bez obzira na godišnje doba kaže Ljubivoje Milinković.

"Imao sam problema i sa rekom Belicom, nadođe, moraš da noćiš, moraš da prebaciš i da ih preneseš. Preneo sam pedeset jagnjadi letos, znači uslovi su stvarno nenormalni", dodaje Ljubivoje.

Zato razmišlja da se na proleće preseli sa stadom u Milanovac, na Zlatibor ili čak i van. Na takvu odluku je uticala kaže i neefikasnost rada nadležne matične službe. Ovu zimu će nekako prezimiti sa Cinom, Lokom i svim ostalim ovcama koje je nadenuo različita imena, a čije i brojeve pamti.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво