U valjevskim selima trihinoskopski pregled mesa i u domaćinstvima

U vreme svinjokolja pregled mesa na trihinelozu je obavezan. U nekim valjevskim selima, meštani koriste mogućnost da pozovu veterinara koji meso pregleda u njihovom domaćinstvu.

U vrletnim valjevskim selima, ne tako davno, pregledi mesa u svinjoklolju bili su prava retkost. Da se ustaljene navike ipak menjaju na bolje,potvrđuju i meštani u Suvodanju gde veterinare za svinjokolj pozivaju na kućni prag:

„Znači dolaze nam kući kad ih pozovemo. Eto to je, ne idemo dole uopšte. Nekad smo išli u Valjevo, moralo se u Valjevo ići, nije to bilo pre par godina”, kaže Josif Stojšić iz sela Suvodanje kod Valjeva, a njegov komšija Momčilo Petrović dodaje:

„Da ne bi išao dole da nosim u ambulantu, ja ga pitam da dođe, kaže doći će, platimo lepo pregled, dođu i pregledaju. I ko god sad kolje, on retko ko da će da proba da jede dok ne pregleda.”

Dolazak veterinara u domaćinstva i pato-histološki pregledi mesa trihineloskopom na licu mesta, korisni su iz više razloga.

„Vi na licu mesta utvrdite i koji je broj životinja zaklan i kakvi su higijenski uslovi i onda mogu da izvršim posmortalni pregled odnosno pregled nakon klanja organa, kao što smo sad uradili. I na osnovu toga utvrdim zdravstveno stanje i same životinje i onda na licu mesta utvrđujemo da li se pojavljuje da li ima larve trihinele spiralis u mišićnoj strukturi”,objašnjava doktor veterine Božidar Milić iz Veterinarskog centra u Valjevu.

Osim pregleda mesa, dolazak veterinara u domaćinstva koristan je i zbog neposrednog edukovanja i upozorenja, na najčešće zablude i greške , koje neretko prouzrokuju zarazu od trihineloze.

„Smatraju ako pregledaju jedan da su zaštićeni za ostalih nekoliko. Ali to ništa ne znači jer od 100 svinja koje su hranjene i gajene pod istim uslovima jedna može da bude inficirana sa trihinelom spiralis.Tako da svaka životinja mora da se pregleda”, naglašava veterinar doktor Božidar Milić.

Iako je ovako sve lakše i pouzdanije i nije veliki finansijski izdatak za domaćine, ovu mogućnost i dalje, ne koriste u dovoljnoj meri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи