Pomoć đacima u Vojvodini

U organizaciji Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći prognanim, raseljenim i izbeglim licima, uz podršku pokrajinske vlade, za stotinu najboljih učenika srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine obezbeđena je pomoć od četiri miliona dinara.

Reč je o najboljim učenicima čiji su roditelji imali status izbeglih, raseljenih i prognanih lica koji žive na području AP Vojvodine. 

 

Za ovaj vid pomoći vladalo je veliko interesovanje što pootvrđuje i podatak da se na konkurs prijavilo oko tri stotine učenika, a jednokratnu pomoć od četrdeset hiljada dinara dobilo je stotinu najuspešnijih. Među njima je gimnazijalac Vladimir Kostić:

„Moji su došli u Vojvodinu u Ratkovo devedeset pete godine iz Velike Kladuše, učenik sam četvrtog razreda Gimnazije odličan sam đak i do toga treba da se stigne uz puno rada, truda, zalaganja, odricanja. Posle Gimnazije - medicina.”

Porodica Milice Bursać iz Dalmacije doselila se 1995. godine u Irig:

„Veoma mi znači i potrošiću sigurno nešto sebi da kupim, bratu, porodici, u nešto korisno.”

„Moji roditelji su došli 2003. godine iz Prištine. Idem u Gimnaziju ‘Isidora Sekulić’ i za mene ova nagrada znači podsticaj za nastavak školovanja i da i dalje budem uspešna”, kaže Sara Dronjak.

„Cilj akcije je da pomognemo najboljim učenicima da pokažemo da njihov rad cenimo i da postoji netko da na pravi način to vrednuje. To je učinila pokrajinska vlada preko Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Sada je stotinu najboljih učenika dobilo pomoć od četiri hiljade dinara”, objašnnjava Duško Ćutilo, Direktor pokrajinskog Fonda za izbegla, prognana i raseljena lica.„Imali smo u prvom kvartalu ove godine jednu akciju u kojoj je dodeljena novčana pomoć za stotinu najboljih studenata sa teritorije AP Vojvodine. Za oba ova programa ove godine Fond je iz budžeta izdvojio sedam miliona dinara.”

Ova akcija nagrađivanja najboljih nastaviće se i naredne godine, a u pokrajinskoj vladi obećavaju veće premije.

broj komentara 0 pošalji komentar