Volonterski praznik u Kruševcu

Dvadesetak mladih Kruševljana volontiralo je u inostranstvu, zahvaljujući saradnji Edukativnog centra sa Evropskim volonterskim servisom i uključivanjem u projekte omladinskih razmena. Danas, na Međunarodni dan volontera, govore o tome koliko im je taj rad obogatio i promenio život.

Dvadesetosmogodišnji Slobodan Antić postao je volonter još u srednjoj školi. Učesnik humanitarnih i ekoloških akcija, postepenim usavršavanjem stigao je do koordinatora volontera. I to je bilo presudno da profesor književnosti dobije posao u Crvenom Krstu.

„Imao sam prilike da upoznam mlade širom Evrope. Mogu slobodno da se pohvalim time da danas u gotovo svim zemljama Balkana i većem delu Evrope imam po jednog prijatelja, minimum jednog prijatelja kojem mogu da pokucam u po dana u po noći. Znam da će mi vrata biti otvorena”, kaže Slobodan Antić, volonter Edukativnog centra.

Preko Edukativnog centra, volonteri su odlazili u svet, ali i dolazili u Kruševac. Mladi iz Španije, Japana, Poljske, Rusije i drugih zemalja, doprinosili su na različite načine. Od čišćenja Jastrepca, držanja časova stranih jezika, pa do učešća u lokalnim projektima i manifestacijama. Ostajali su u gradu mesec, tri, godinu dana. Neki i zauvek.

„To je volonter koji je iz Francuske došao kod nas neko vreme, a zatim se ovde i oženio. Isto tako imamo i suprotne primere gde su naši volonteri i volonterke odlazili negde, pronalazili svoje ljubavi i vraćali se ili se nisu vraćali sa svojim ljubavima, tako da, bilo je tu raznih interesantnih priča”, navodi Ilija Jovanović, iz Edukativnog centra Kruševac.

Volontiranje je mnogima promenilo živote, ali i izgradilo samopouzdanje, proširilo vidike i osvestilo ih o dobrobitima nesebičnog doprinosa društvu.

Violeta Stevović, direktorka Edukativnog centra kaže da volontiranje nije rad „za džabe”:

„Nije rad dokonih ljudi koji nemaju šta drugo da rade i ne treba da se setimo volontiranja samo u trenucima kada nas zadese neke nesreće ili elementarne nepogode, u kriznim situacijama. Ne postoji osoba koja ne može da se uključi aktivno u život zajednice i da volonterski doprinese bilo kakvim angažovanjem. Ne postoji danas mogućnost da procenimo svu dobrobit koju volonterski angažman donosi.”

U nekim zemljama Evrope, na principu volonterizma rade mnoge javne službe. Dobrovoljni rad se podrazumeva i u školama. Sve za dobrobit zajednice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво