Nišlija sugrađanima predstavio svoju viziju uspeha

Stručnjak za informacione tehnologije Nikola Božinović jedan je od najuspešnijih Srba, a svakako najuspešniji Nišlija u Silicijumskoj dolini. Svoju kompaniju „Frejm” udružio je sa američkom kompanijom „Nutanix” za iznos od 156 miliona dolara, a iskustva najveće tzv. akcizicije jednog startapa podelio je sa svojim sugrađanima.

Nikolu Božinovića njegovi sugrađani pamte kao vođu studentskih protesta. On se seća tog vremena ali sa njima, pre svega, želi da podeli kako je u proteklih 18 godina, koliko živi u Americi, uspeo da ostvari svoju viziju.

„Bil Gejts, kad je pravio prvi operativni sistem, nije znao da će na tome ceo svet da radi, mislim oni su računali da će to da zadovolji potrebe par hiljada nekih entuzijasta, a da se onda razvilo u nešto mnogo veće, Isto važi za sve neke druge tehnologije, ali bitno je da imaš viziju šta je moguće i da onda budeš vrlo uporan i efikasan i da tvrdo radiš”, kaže Nikola Božinović, osnivač kompanije „Frejm”.

Za brojne Nišlije nije bilo dovoljno mesta u startap centru pa su ubrzo svi morali da se presele u amfitetar na Elektronskom fakultetu. Većina njih zna šta znači softver „Frejm” koji omogućava da se koriste aplikacije u takozvanom klaudu.

„To znači da vi inače imate neke programe na svom kompjuteru i tako su stvari funkcionisale decenijama unazad. Ti programi moraju da se instaliraju na kompjuter i tako dalje. Ono što je Frejm napravio to je da programi više ne moraju da se instaliraju na kompjuteru nego stoje u tom nekom klaudu”, objašnjava Istok Pavlović iz Marketinga „Frejma”.

Ovaj softver koriste velike korporacije koje u svom sistemu imaju na hiljade kompjutera. „Frejm” poslednjih godina unapređuju timovi u Beogradu i Nišu.

„Ja sam trenutno na poziciji ezer tim lida, dakle ezer je majkrosoftova klaud platforma i ja jednostavno vodim taj projekat za integraciju Frejma i ezer klaud platforme”, kaže Dalibor Aleksov koji radi u Nišu u kompaniji „Frejm”.

To što će Niš konačno dobiti naučno tehnološki park za Božinovića je dobra vest, jer sprega nauke i indiustrije daje dobre rezultate.

„Potrebno je par stvari, ja mislim da one nisu nemoguće. Prva stvar je da realno vidimo gde smo i šta smo, da nemamo neke snove i da ne pravimo neke kule u oblacima, nego da imamo par oblasti na koje ćemo da se fokusiramo”, smatra Nikola Božinović.

„Frejm”, kao deo kompanije „Nutanix”, sada želi da jedan od razvojnih centara ovog giganta pored Amerike i Indije, bude i u Srbiji.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи