Rođendan užičkog KUD „Prvi partizan”

Najstarije užičko kulturno-umetničko društvo „Prvi partizan” obeležilo je 70 godina rada. Osnovali su ga sindikalci istoimene fabrike 1948. godine. Od različitih sekcija najduže postoji folklorna koja danas ima više od 350 članova.

Lepu, folklornu priču počeli su entuzijasti pre sedam decenija. Menjali su se igrači. Koreografije, nošnje, ali se početna energija i radost igre prenosila s generacije na generaciju.

Za njih zato važi „jednom KUD-ovac, uvek KUD-ovac” jer se folklorni opanci nikada ne kače o klin, a vreme proba, putovanja i nastupa pamti kao mnogo više od igre.

„U KUD-ovima se stvaraju pre svega prijateljstva, kumstva, u društvima igraju braća i sestre, sadašnji muževi, bivši muževi i žene, svega ima, ali pre svega, ali pre svega to prijateljstvo i druženje to je nešto što je na prvom mestu”, kaže veteran Svetomir Milutinović.

„Proputovali smo širom Evrope i tadašnje države Jugoslavije i to su sve putovanja koja se pamte za ceo život. To je ljubav, to je muzika, to je druženje i to je sve ono što nas je vezivalo sve te godine. Iskazano u brojkama, u 70 godina stalo je stotine nastupa na domaćim i pozornicama zemalja u okruženju. Tu je i pedesetak turneja u 18 zemalja, među kojima je i daleka Australija. I svuda su raznovrsnošću i živopisnošću nastupa oduševljavali publiku”, navodi veteranka Zorica Marković, a njen drug Nebojša Kotlajić dodaje:

„Sve je krenulo dakle iz grada na Đetinji, pa smo osvajali svetske meridijane, geografske širine, geografske dužibne, jer kad upoznajete druge ljude, to ne možete ako ne poznajete svoju kulturu i tradiciju.”

Za sve ove godine ređale su se i nagrade na festivalima, od publike kao i od stručnjaka, za koje su vitrine KUD-a postale premale. Najveća nagrada im je trajanje i stalno intersovanje novih članova.

„Mislim da je to za amaterizam veliki uspeh. Imamo do sada, preko hiljade i hiljade igrača koji su za 70 godina prošle kroz naš ansambl”, kaže Željko Jovanović umetnički direktor KUD „Prvi partizan”.

Za jubilarni koncert na kome su se susrele tri generacije veterana zato nije bilo dileme doći ili ne,pa su mnogi prevalili stotine kilometara da bi ponovo videli staro društvo, prepleli opancima i zapevali, baš kao nekada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво