Devet decenija škole u Kušićima

Jubilej značajan za razvoj školstva ivanjičkog kraja, devedeset godina rada, obeležila je osmogodišnja škola "Major Ilić" u Kušićima, koja se po broju đaka razlikuje od drugih škola u planinskim krajevima.

I sadašnji i nekadašnji đaci škole koja nastavlja tradiciju jedne od prvih obrazovnih ustanova u Moravičkom okrugu, osnovane u Milandži 1833. misle da je njihova škola najbolja.

"Moja škola u Kušićima je najbolja na svetu", kaže učenik Boris Stamenić.

Upravo zato je i nekadašnji učitelj Bogdan Civrić u rodnom mestu osnovao fond za najbolje matematičare i đake generacije.

"Da dam za ovu školu koja je nasledila tu milandžansku školu i koju sam ja učio, da ih podstaknem da malo više rade, pošto su ovi krajevi su veoma sa bistrom decom", kaže Bogdan Civrić, nekadašnji učitelj.

Osmogodišnja škola koja nosi ime junaka Javorskog rata, Majora Ilića počela je sa radom pre devet decenija.

"Posao je bio mučan kao i svaki u to doba. Međutim, ovde je narod vrlo otresit, gorštački, bistar, pametan. Oni su znali ako hoće u svet moraju imati školu", ističe Emilijan Protić, autor monografije o školi.

Na bogatu istoriju podsećaju sačuvane skamije i stari školski dnevnici puni imena učenika koji su dostigli akademska zvanja.

"Trudimo se da idemo u korak sa vremenom. Za razliku od drugih nekih planinski ivanjičkih sela broj đaka i ovde se smanjuje, ali u mnogo manjoj meri. Tako danas da imamo 61 učenik i 7 predškolaca", navodi Milovan Milovanović, direktor OŠ "Major Ilić".

U želji da nastave blistavu tradiciju jedne od najstarijih u ivanjičkom kraju u školi u Kušićima nestrpljivo čekaju rekonstrukciju koja će im obezbediti bolje uslove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво