Vranje: 15. međunarodni festival dokumetarnog filma

U Vranju je u toku 15. međunarodni festival dokumentarnog filma ‚‚Dokument 2018" koji, pod pokroviteljstvom Grada, organizuju udruženje "Dokument 06" i naše Dopisništvo u Vranju. Snimatelju Slađanu Stojanoviću, osnivaču Festivala, uručena je nagrada "Tori Janković" za decentralizaciju kulture.

Prvi film na festivalu "Vongar" uvodi nas u svet australijskog pisca srpskog porekla. Piše roman i brine o svojim psima, pokušava da pomogne Timiju uz pomoć predanja Aboridžina.

"Ja sam njega pronašla misleći u stvari, da čitam aboridžinskog pisca, prva knjiga na koju sam naišla je bila zbirka priča, koja je bila potpisana sa Bi Vongar, meni su se te priče dopale zato što pričaju o nekom svetu koji je užasno udaljen od nas," kaže režiserka Andrijana Stojković,

Na "Dokumentu" i tri filma RTS-ovih autora "Etos vranjske pesme- Stih stihuje, srce ne miruje" Radice Smiljković, "Ptica bez gnezda" Danijele Manić Stojilković i "Dejan" Slađana Stojanovića.

"U istraživanju se otkrije neki vrlo interesantan podatak koji vas pokrene da idete korak dalje, u istraživanju, pa i da se okušate da otpevate koji ton te itekako tanane, lirske, prekrasne pesme, ali nikako tužne, pesme koja uvek govori o životu," objašnjava Radica Smiljković, autorka filma.

"Film je o migrantkinji Mahbubi Taheri, i pored toga što je preživela takve teškoće u životu i u Iranu i u Avganistanu, odakle je ona, toliko je pozitivna i vedrog duha, ona slika, piše," kaže Danijela Manić Stojilković, autorka filma.

Tokom četiri dana trajanja ‚‚Dokumenta‚‚ prikazuje se 21 film, iz pet zemalja, od toga šest premijerno.

"Možemo da obogatimo festivalsku ponudu u Srbiji, a sa druge strane naši sugrađani imaju priliku da vide neka ostvarenja koja su značajna za region," navodi Slađan Stojanović, osnivač "Dokumenta".

‚‚Želim da vranjska publika zna da su autori ovih filmskih ostvarenja prepoznati na međunarodnoj sceni i da će se neke od projekcija istovremeno prikazivati i u drugim evropskim i svetskim zemljama", objašnjava Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

Osnivaču Festivala Slađanu Stojanoviću uručena je nagrada Kragujevačkog festivala antiratnog i angažovanog filma "Tori Janković" za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво