Stari teško žive u Kosovskoj Mitrovici

U severnom delu Kosovske Mitrice ima pet stotina korisnika socijalne pomoći. Skoro petina su stariji građani, većinom raseljeni sa juga Kosova i Metohije. Među njima su i Sava i Nada Bogićević. Život im, kažu, nije lak, ali kad su među svojima lakše podnose nevolje.

Iako su smešteni u stanu od 60 kvadrata, kuhinja je kažu njihov dom. Stigli su pre 11 godina iz Drenovca, sela kod Kline. Iza njih je imanje i dve kuće i terenski rad na građevini, a od 27 godina rada sa ciglama i malterom ostala je penzija od 11.000 dinara. Ostala je Savi i Nadi Radosavljević i zajednička starost i briga Centra za socijalni rad.

"Primamo sad 5.000 dinara, od toga uzimamo malo drva, neki put za hranu, juče su dali jedan džak brašna i konzerve neke da ostanemo živi, da je moje ovo ja bi sad srećan bio", kaže Sava Bogićević iz Kosovske Mitrovice.

Starost nije laka gde god bio, kaže Sava. Deca dolaze ali je njihov život, njihov put a njegov sa Nadom ispunjen zajedništvom dugim 56 godina.

"Od prošle godine ja nisam izašla da prošetam, ne mogu sad na stepenice, on mi je najveća pomoć on mi sve prinese sve ja ne mogu ništa", navodi Nada Bogićević iz Kosovske Mitrovice.

"Šta želi baba, ja joj prinesem i skuvam da jede da se popravi malo, najčešće krompir, mleko pasulj", kaže Sava Bogićević.

Oslonjeni jedno na drugo, Bogićevići dodaju da se sve muke lakše podnose uz osmeh. Poručuju da je zdravlje i zajedništvo najveće bogatstvo. Nadi je najveći ponos dobar brak, a Savi želja da ponovo pod ruku prošetaju ulicom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се