Slabovidi maratonac trči za bolje uslove za prijatelje

Prethodnih dana, u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini predstavljena je knjiga "Maratonac" Aleksandra Bojića i film Marka Novakovića o slabovidom maratoncu Goranu Nikoliću. Kroz mesta u tri države on je istrčao 55 maratona za 55 uzastopnih dana i nadmašio Ginisov rekord.

Knjiga i film, nastali uz podršku Delta fondacije i Rotari distrikta 248. Film "Otvorenih očiju" prikazuje se večeras u 20:10 i na našem Drugom programu RTS-a.

"Slabovid sam od rođenja, jer sam rođen sa urođenom očnom manom, ali to stanje me ne ometa da budem ravnopravan sa svim ostalim ljudima; naprotiv, motiviše me da maksimalno angažujem sve svoje preostale potencijale", kaže maratonac Goran Nikolić.

Tako motivisan Goran Nikolić, koji ima samo pet procenata očuvanog vida, odmalena je pomerao granice, posvećen atletici i aktivizmu osoba sa invaliditetom zbog čega se, i odlučio na 55 maratona za 55 dana, što je i pretočeno u knjigu i film.

"U filmu se vide neki uspesi, ali sam među korice svoje knjige napisao sve svoje brodolome i neuspehe, poraze, veoma hrabro; iz njih sam učio, opisao sam zato što mladi treba da shvate zapravo, kao i svi mladi kad dođu na prve treninge, kad ih nauče treneri, da se najpre suoče sa porazom kako bi mogli da se nose i sa pobedom" navodi Goran Nikolić, koji je i uravnik SRC "Iskra" u Kragujevcu.

Pedeset pet uzastopnih maratona Goran je istrčao i da bi prikupio sredstva za razvoj sportskih aktivnosti osoba sa invaliditetom u kragujevačkoj "Iskri", postavivši sebi novi izazov.

"Naredni cilj je zaokruživanje infrastrukture sportskog centra Iskra, opremanje još jedne fiskulturne sale u okviru Bogoslovije u Kragujevcu, zato ću trčati 77 maratona u Čikagu, gradu u kome je najbrojnija naša dijaspora", navodi Goran Nikolić.

I kao ni za prethodnih 55 maratona, Goran nema dilemu da li će u tome uspeti, ne jureći, kako kaže, nijednog trenutka za slavom. Bio bi to novi Ginisov rekord koji će privući svetlost reflektora, a on je tu, dodaje, samo da bi tu svetlost preusmerio na one koji je zaslužuju više od njega - prijatelji i osobe sa invaliditetom.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи