Sedam decenija kajaka u Šapcu

Jedan od najstarijih i najtrofejnijih klubova u Šapcu, Kajak klub „Zorka” koji je ovaj grad i Srbiju proslavio na brojnim evropskim i svetskim takmičenjima, proslavio je 70. godišnjicu.

Nastao je davne 1948. kao sekcija za rekreaciju radnika Zorke. Veliko interesovanje Šapčana za vodene sportove traje danas kada Kajak klub „Zorka” ima rekordan broj takmičara, čak sto pedeset. Među njima su državni, evropski i svetski prvaci kojima do medalje ne postoje prepreke - ni vetar, ni kiša, ponekad ni povrede.

Svetski šampioni su i treneri - Milan Đenadić je čitavu sportsku karijeru proveo u ovom klubu:

„Imamo i olimpijsku medalju. Sa poslednjih Olimpijskih igara imamo srebro, to je najveći sportski rezultat, ali sama činjenica da je klub nosilac srpskog kajaka i da je najveći broj reprezentativaca upravo iz Šapca, to je velika stvar.”

U godini jubileja, uz nesebičnu pomoć Grada i Sportskog saveza Kajak klub Zorka osvojio je ekipnu titulu u generalnom plasmanu, jedinu koja  je nedostajala i tako postao najbolji  klub u Srbiji.

Olimpijac, Milenko Zorić, nije Šapčanin, ali se već pet godina u bojama ovog  kluba prirema za velika takmičenja: 

„Trenutno se pripremamo za sledeću godinu koja nam je vrlo važna, jer imamo izbijanje normi za olimpijske igre u Tokiju. Meni i mom partneru Marku je potrebno da budemo među prvih šest čamaca u svetu.”

Na svečanosti povodom jubileja, značajna imena srpskog sporta, bivši predsednici i članovi kluba kojima su uručene plakete.

„Ja mislim da je velika i važna podrška grada svim sportistima i sportovima, a večeras je kajak na redu zbog proslave”, ističe Dane Korica, legenda jugoslovenske atletike, „ali nije mala stvar kad neko iz ovog grada osvoji srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. To je velika stvar i za grad i za Srbiju.”

Šabački kajakaši imaju zajednički san-da konačno, posle promene šest adresa dobiju svoj dom, jer dok jedni vladaju svetskim kajakom, po uzoru na njih,  na Savi treniraju neki novi klinci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво