Društveno koristan rad učenika u Leskovcu

Po novom pravilniku Ministarstva prosvete koji je donet 15.septembra za neprimereno ponašanje učenika, osim disciplinske mere određuju se i aktivnosti društveno korisnog rada. Leskovačka osnovna škola "Svetozar Marković" prva je u Srbiji počela da primenjuje novi pravilnik.

Učeniku koji je učestvovao u tuči uz smanjenu ocenu iz vladanja naloženo je da sakuplja lišće u dvorištu. Đak koji je uvredio druga u odeljenju, nekoliko dana je održavao higijenu u učionici. Ovo su samo neke od preduzetih mera novog pravilnika o društveno korisnom radu koji se uspešno primenjuje u leskovačkoj Osnovnoj školi "Svetozar Marković".

"Nama je ustvari krajnji cilj da učenik shvati odgovornost odnosno vidi posledicu nepoželjnog ponašanja. Taj društveno koristan rad ne treba da prihvati kao nešto loše", kaže Tamara Janković, direktorka O.Š "Svetozar Marković" iz Leskovaca.

Dete je ogledalo porodice, kažu stručnjaci, i zato je saradnja sa roditeljima ključna. Da se o problemima ne ćuti već da se rešavaju na najbolji način.

"U vreme našeg odrastanja taj društveno koristan rad je bio podsticajna mera", kaže majka Violeta Tomić. Dodaje: „Nije bilo strašno doći i subotom počistiti dvorište od suvog lišća, niti očistiti učionice. Ja ne znam zašto bi se to danas tretiralo kao ponižavajuće".

Stručna služba u školi prati sprovođenje mera društveno korisnog rada koji se ne svodi samo na čišćenje, krečenje ili farbanje. Učenici organizuju humanitarne akcije, prezentacije, razne radionice.

O tome Danijela Stojilković, pedagog u O.Š "Svetozar Marković" kaže: "I da tako sa svojim drugovima i drugaricama podele svoje iskustvo i da im kažu šta je to ono što su oni iz toga korisno naučili".

I u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić" koja ima 700 učenika u dva slučaja neprimerenog ponašanja određene su mere društveno korisnog rada. Vodi se računa kažu o dostojanstvu, uzrastu učenika, težini prekršaja.

"Vrlo često mi imamo situaciju da sami roditelji kažu dajte im nešto neka rade, neka budu kažnjeni ako počine neku povredu", ističe Aleksandar Cincar Janković, direktor leskovačke O.Š. "Vasa Pelagić".

Novim pravilnikom koji se već primenjuje u 5 od 8 gradskih osnovnih škola u Leskovcu nadaju se da će se polako iskoreniti verbalno nasilje koje je prisutno svakodnevno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво