Zbog mera prištinskih vlasti ugrožen rad Narodne kuhinje u Gračanici

Prištinske vlasti su, uvođenjem taksa na robu iz centralne Srbije, blokirale i dostavljanje namirnica za Narodnu kuhinju u Granačici, čiji se broj korisnika i dalje povećava.

Narodna kuhinja "Majka devet Jugovića" već 17 godina obezbeđuje obroke za više od dve hiljade korisnika na Kosovu i Metohiji. Kažu da brašna ima za 4, a ostalih namirnica za dvadesetak dana. U prodavnicama južno od Ibra brašno je poskupelo sa 26 na 48 dinara po kilogramu.

Uvođenjem taksa na robu iz centralne Srbije, prištinske vlasti su blokirale i dostavljanje namirnica za ovu dobrotvornu organizaciju, dok se broj korisnika povećava.

"Otac sam četvoro dece, molim narodnu kujnu da mi izadje u susret, da mi dodelite kravu, kako bih imao više uslova za porodicu. Unapred vam se zahvaljujem", piše jedan od korisnika Narodne kuhinje.

Već danima, stižu novi zahtevi za obroke i molbe za pomoć. Srbima u enklavama je sve teže. Kradu im stoku, otimaju imovinu, a zalihe brašna, ulja, soli, konzervirane hrane, sve su manje.

"Kako nije teško kad ne možeš , nemaš kretanje. Nije bezbedno, ne smeš da otiđeš u grad,ništa ne... dosta mi znači, kad nemaš ništa, jedan minimalac, a deca", žali se Mileva Ivković iz sela Straža.

Narodna kuhinja ima šest punktova sa četiri pekare, svoje farme ovaca, koza, krava, živine, bikova.

Četrdeset hektara zemlje obrađuju i uzgajaju sve što mogu, ali bez žita i brašna iz Centralne Srbije, hleba nema.

"Situacija nije laka, teška je, prvenstveno što je sada zimski period, pa je sve teže doći do naši korisnika, a drugo što se namirnice u magacinu drastično smanjuju, ali se nadamo da će se uskoro naći rešenje za namirnice koje su potrebne za rad narodnih kuhinja. Humanitarna pomoć ne podleže plaćanju takse, ali zato traže da na papirima stoji Republika Kosovo - mi to nećem odraditi", kaže Svetlana Stević iz Narodne kuhinje Eparhije Raško-prizrenske "Majka devet Jugovića".

Iz ovih kuhinja obroci se svakodnevno razvoze do udaljenih sela, prelazi se 840 kilometara, ali taj hleb, kuvana jela, odeću i obuću koja takođe stiže, ovi ljudi očekuju.

Ljubisav Savić iz Zebinca kaže: "Deca rastu, posao nema, svaki dan je teži."

"Teško, tako se živi. Posao nema, deca ne rade nigde, a mnogo mi znači, kako ne... otkud bi kupili, imamo minimalac - 11.000", dodaje Slavica Denić iz Straže.

Neretko, Srbi kupuju i sopstvena drva, jer njihove šume seku Albanci i prodaju im ogrev.

Javnog prevoza nema u ovim srpskim enklavama i tako izolovani i uplašeni oni čekaju još jednu zimu.

U narodnoj kuhinji "Majka devet Jugovića" ipak veruju da će pomoć ubrzo stići, da će taksa biti ukinuta i da će ova humanitarna organizacija nastaviti da zbrinjava ugrožene u Kosovskom Pomoravlju.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво