U Banatu kao nekad za Dan republike

Nekadašnji Dan republike u Banatu se tradicionalno obeležavao okupljanjem više porodica koje su pripremale mesne đakonije za čitavu narednu godinu. U nekim mestima taj običaj nije zaboravljen.

Porodica Đurica iz Kačareva kod Pančeva nekadašnji praznik, Dan republike, obeležava isto kao i pre pola veka. Ovaj dan iskoristili su za spremanje kobasica, pršute, kulena i slanine po kojoj je ovo selo i poznato, ali i za druženje i evociranje uspomena.

"Ovo je tradicija koju smo preuzeli od naših predaka. Oni su to počeli da obeležavaju na ovaj način 29. novembra posle 1944. godine i mi to jednostavno i dalje radimo, mada to više nije kao nekad, ali i dalje čuvamo neke običaje", kaže Milorad Đurica, iz Kačareva.

Najstariji iz porodice Đurica je Dragan, koji je prvi još u rodnom mestu u okolini Knina na ovaj način slavio Dan republike. Stigao je u Kačarevo da se podseti na davno prošla vremena.

"Evo i ja sam došao danas u Kačarevo da se podsetim na uspomene iz vremena kada smo se družili u mom kraju i sad vidim da i ovde ima ljudi i iz moje Strmice kod Knina i okoline.To je lepa navika i treba se družiti i ne dozvoliti da se ovo zaboravi", kaže Dragan Đurica, iz Kačareva.

I Rastko Đurica je došao da pomogne dedi i od njega se očekuje da nastavi tradiciju.

"Došao sam da pomognem dedi da iseče meso, da se ne muči mnogo i posle ćemo od ovog da pravimo roštilj i nije mi teško", navodi unuk Rastko Đurica.

A nekadašnji praznik nije se mogao zamisliti bez domaćih čvaraka i zato najodgovorniji posao ovde ima Veljko Šuša, koji zna kako se dobijaju najkvalitetniji čvarci.

"Najvažnije je da su isečeni kako treba i mora se non-stop mešati da ne izgore, jer ako se to desi onda ne valja, oseti se mast i nisu dobri", objašnjava Veljko Šuša iz Kačareva.

Kačarevci ove nekadašnje dane praznika sad koriste i da bi se dobro pripremili za svoju "Slaninijadu" na kojoj će gostima ponuditi brojne proizvode po kojima su postali prepoznatljivi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво