Tvrđava Zvečan - simbol srpskog naroda na severu Kosova i Metohije

Između rudnika Trepča i Kosovske Mitrovice je Zvečan, srednjovekovno utvrđenje, na čijem vrhu koji doseže skoro 800 metara nadmorske visine vijori srpska zastava. Zvečan je u istorijskom, arhitektonskom, kulturnom i patriotskom smislu, bio i ostao simbol Srba koji ovde žive duže od hiljadu godina.

Tvrđava Zvečan datira iz 11. veka. Bila je, najpre, pogranični stožer, čuvar Trepčinih rudnika, koji su ovde osnovani, u vreme, kralja Milutina, početkom 14. veka. Trepča je bila simbol uspona srpske ekonomije srednjeg veka a Zvečan ne samo utvrđenje već i dvor.

"Ovo je put, koji na neki način spaja Moravsko-vardarsku dolinu sa ovim krajem Kosova, dakle dalje i ka Metohiji. Dakle na tim vodenim delovima tadašnje srednjevekovne Srbije i samim tim, možemo reći, da to tada i dan danas je više strateškog nego nekog drugog značaja", objašnjava Jovan Aleksić, istoričar iz Kosovske Mitrovice.

Zvečan je mitsko mesto srpske istorije, gde je Stefan Nemanja obavio molitvu uoči boja kod Pantina 1168. godine. Dva veka kasnije, u dinastičkim borbama, između kralja Stefana Dečanskog i njegovog sina cara Dušana, Dečanski je zarobljen i prebačen u Zvečan, gde umire.

"Danas je tvrđava Zvečan simbol srpskog naroda na ovom prostoru, na prostoru Kosova i Metohije i sama činjenica da se na njoj vijori srpska trobojka, pokazuje našu želju za ostankom na ovim prostorima i čini mi se da sve dok se vije naša trobojka na Zvečanu, dotle će biti i nas", kaže Jovan Aleksić.

"Uvek se leprša, vidi se sa svih strana, posebno iz centralnog Kosova, i verujte, čim izađete iz Prištine prema Kosovskoj Mitrovici krenete, može da vidite tu zastavu. Svima nama nam je lepše i lakše kada je vidimo kako leprša", kaže Ljubo Pantović iz Zvečana.

Pokušaj Austrijanaca da osvoje Zvečan 1689. nije uspeo, tako da je u 18. veku zapusteo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара