Propala nemačka firma u Smederevu, radnicima duguje tri plate

Nemačka kompanija PTC otvorila je ogranak fabrike u Smederevskoj industrijskoj zoni 2016. godine. Tada je najavljeno da će za pet godina, na koliko je ugovor potpisan, u fabrici za preradu i pakovanje morske ribe "Servfud Smederevo" raditi najmanje 300 radnika. Međutim, investitor se povukao, a 30-ak radnika ostalo je na ulici.

U fabrici za preradu i pakovanje ribe, zaposlene su uglavnom žene, kojima ugovori o radu traju do kraja ove godine. Međutim, u septembru im je rečeno da ne dolaze na posao, jer je investitor odustao od fabrike. Tada su dobile i poslednju zaradu.

 

Zbog bojazni da neće moći da pronađu drugi posao, ne žele da otkrivaju identitet. Među njima je i jedna trudnica.

„Kao trudnicu moraju da me prime, ali inače ništa ovako ne može da se promeni, bilo šta da se uradi, dok oni meni ne daju zvaničan otkaz.”

„U međuvremenu neki su dali otkaz i otišli u druge firme, mi koji nismo uspeli da nađemo drugi posao, mi smo još uvek tu i evo tražimo jednostavno od investitora da ispoštuje naše ugovore, ništa više.”

Nemačka kompanija PTC je početkom godine otišla u stečaj, ali je ubrzo dobila nove vlasnike i naziv koji su tada odlučili da zadrže srpski ogranak i pedesetak radnika, jer u fabrici nikada nije radilo obećanih tri stotine.

Međutim, bez objašnjenja, odustali su pre tri meseca. Halu od 4.200 kvadrata u kojoj su poslovali, izgradio je grad za oko 300 miliona dinara iz kredita, a ugovor sačinjen na pet godina o zakupu, raskida se.

„Ono što je vrlo bitno za nas je da firma i kompanija koja izlazi iz hale, sve svoje obaveze prema gradu izvrši, a naravno da ćemo se zalagati da se i obaveze prema radnicima koji su radili takođe ispune”, kaže gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Grad trenutno pregovara sa dva nova investitora koja su zainteresovana za iznajmljivanje hale. Međutim, radnicima fabrike koja više ne postoji u Smederevu do kraja godine dugovaće se četiri plate i doprinosi, a bez rešenja o prekidu radnog odnosa, koje nema ko da im potpiše, ne mogu dalje da ostvaruju svoja prava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво