Brošura o znamenitostima Vranja

"Džepovi puni vranjske kulture" naziv je brošure o istoriji, kulturi, turističkim destinacijama, poznatim Vranjancima. Brošuru je, u elektronskom i štampanom obliku, pripremio Centar za društvene integracije, uz pomoć gradskih institucija kulture.

U brošuri je data istorija grada, od prvog pomena Vranja 1093. godine u delu "Aleksijada", preko razvoja zanata, do pesme i kuhinje. Navedeno je šta se u gradu može videti, čuti, probati, koje destinacije treba preporučiti prijateljima iz drugih sredina.

"Najlepša mesta u Vranju su Markovo kale, Pržar, Beli most, i mnogo su lepa i možemo svašta da vidimo tamo", kaže učenica Marija Stevanović.

Đorđe Cvetković, iz KUD Sevdah, smatra da renovirano šetalište, koje predstavlja nekim delom i tu vranjsku čaršiju, najbolje odslikava taj duh grada.

Vranje je u 19. veku bilo u znaku zanata. U dućanima je radilo više stotina zanatlija, iz četrdeset esnafa. Tada jača građanski sloj, formira se, uz seosku, i varoška nošnja orijentalnog tipa.

"Pored zaječarske, pirotske, zlatiborske keramike, Vranje je bilo poznato po grnčarskim proizvodima", objašnjava Iva Laković, viši kustos, etnolog. "Danas imamo samo jednog grnčara čiji su sinovi nasledili zanat i žive od toga." 

U brošuri su i kratke bigrafije znamenitih Vranjanaca, književnika Borisava Stankovića, istoričara Jovana Hadživasiljevića, agronoma Milana Vlajinca. Spomenici, verski objekti, česme, utvrđenja, muzeji.

"Upoznavanje mladih sa kulturnim nasleđem grada Vranja i širenje svesti o tome koliko je važno sačuvati tradicionalne vrednosti jednog kraja bio je cilj našeg projekta", kaže Anita Stojanović iz Centra za društvene integracije.

Brošura "Džepovi puni vranjske kulture" koja se može posmatrati kao turistički vodič ili podsetnik domaćinima, upućuje na izletišta, destinacije poput Pržara, Borinog brda, Aleksandrovačkog jezera, ekološku oazu Vranjsku banju, planinu Besnu kobilu.

broj komentara 0 pošalji komentar