U selima Timočke krajine projekat unapređenja privrede i života

U Dubočanu i Maloj Jasikovi kod Zaječara počinje projekat "Naše selo" kompanije "Delta holding" i lokalne uprave. Cilj je da se napravi primer evropskog sela u kojem proizvođač, uz bolju organizaciju, može da proda svoje proizvode i mnogo bolje zarađuje. Projekat neće biti vremenski ograničen, a plan je da se obuhvate i druga sela na području grada Zaječara.

Šestočlana porodica Joković iz Male Jasikove bavi se voćarstvom, na deset hektara. Mladi će ostati u selu i žele da poboljšaju proizvodnju. Za sada voće prerađuju u rakiju.

"Veliki nam je problem prodaja te robe, plasman i tako, a najveći problem je stručnost pošto nismo stručni, iako radimo to" kaže Miloš Joković iz Male Jasikove.

Paunovići iz Dubočana, tri generacije, bave se stočarstvom. Prioritet im je nova štala. Stara je tesna, a imaju dvadestak grla.

"Planirali smo sa decom da to proširimo, staju, negde do 50 muznih krava da imamo, i plus neki slobodan tov za bikove do trideset ako ne možemo više", navodi Krunislav Paunović iz Dubočana.

"Delta holding" želi da pomogne meštanima ova dva sela, na prvom mestu znanjem ali i ulaganjem.

"Ovo je jedan projekat koji mi želimo eksperimentalno , da vidimo da li u selu moše da se živi onako kako se to živi austrijsko, ili nemamačko selo. Ja mislim da može. Ne može više da zaradi u inostranstvu, nego što može ovde ako radimo isto kako to inostranstvo radi, a ja vam kažem da mi imamo takvo znanje u poljoprivredi da ćemo biti ispred tog inostranstva", smatra Miroslav Mišković, predsednik kompanije "Delta holding".

Visokoproduktivnu poljoprivrednu proizvodnju pratiće beskamatni bankarski krediti, a za poljoprivredne proizvode biće obezbeđen otkup i plasman.

"Tamo gde dođe velika kompanija kompanija koja ostvaruje ovakav profit, ona se trudi, da ulaže u ono što je profitabilno a to je putokaz svima nama, šta treba da radimo", kaže Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Grad Zaječar, uz pomoć resornih ministarstava, potpuno će rekonstruisati put. Od grada do Dubočana i Male Jasikove. Kompanija "Delta holding" u ovom kraju ima oko 150 hektara voćnjaka, a u planu je celih pet stotina hektara.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво