Kraljevo: Novine u sistemu civilne zaštite

Zemljotres, poplave i požari u Kraljevu u proteklim godinama pokazali su i dobre i loše strane tadašnjeg sistema zaštite i spasavanja. Najslabija karika u lancu organizacije bila je preventiva. Nakon poslednjih zakonskih izmena, predviđa se čak i angažovanje građana.

Ta karika je, očigledno, odavno prekinuta jer niko od anketiranih građana na ulicama Kraljeva ne zna ni broj telefona Centra za obaveštavanje i uzbunjivanje.

Novim zakonskim merama građani će morati da nauče da zaštite prvo sebe i svoju imovinu. To je prva pomoć i sektoru civilne zaštite koja će ubuduće delovati udruženo po regionima. Imaće i zajedničku službu.

"Očekujemo da će ta služba imati pre svega ljudski resurs, više zaposlenih, jedan deo zaposlenih će doći iz javnih službi a jedan deo, nadamo se, uz pomoć Ministarstva lokalne uprave, da ćemo uposliti mlađi kadar koji će moći da odgovori svim izazovima", kaže Zdravko Maksimović, načelnik Odeljenja civilne zaštite u Kraljevu.

Kao pomoć građanima i civilnoj zaštiti od 2010. godine, kada je Kraljevo zadesio katastrofalni zemljotres, potom i poplave i požari, formirano je desetak dobrovoljno-vatrogasnih društava. U njihovoj službi su i speleololozi i planinari.

"Iako posvećujemo dosta pažnje elementarnim nepogodama, neophodna je i pomoć države, odnosno značajnija materijalna sredstva kako bi u potpunosti mogli da se pripremimo za takve situacije", navodi Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva i komandant Civilne zaštite.

Umesto Republike, gradovi i opštine brinuće o obuci građana, a u njihovoj nadležnosti sada su i planiranje, spasavanje, reagovanje,  kako bi Država mogla uspešno da se nosi sa ćudima prirode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво