Novi vrtići u rumskoj opštini

U Rumi, jednoj od retkih opština u Srbiji u kojoj je boravak dece u vrtićima besplatan, za dva meseca otvorena su četiri vrtića, od kojih su dva na seoskom području. Još jedan vrtić otvoren je u Platičevu.

U moderan prostor površine tri stotine kvadrata, lokalna samouprava uložila je oko četiri miliona dinara sa ciljem da, kako kažu, izjednače uslove života u selu i u gradu. Interesantno je da je posao ovde dobilo deset žena, vaspitačica i pomoćnih radnica i da je polovina iz Platičeva. Evo šta su nam o tome rekle, kao i predsednik opštine Ruma.

"Ovo je moje prvo radno mesto. Otvaranje vrtića u Platičevi mnogo znači za selo i naravno za okolna sela. Pospešuje razvoj nataliteta, naravno doprinosi da se roditelji zaposle i oni koji nisu zaposleni, dete može da im bude na sigurnom mestu", kaže Anita Kandić, vaspitačica iz Platičeva.

 "Imamo dece, Platičevo je, rekao bih, jedno od većih i razvijenijih sela na teritoriji naše opštine uz sela koja su vezana i gravitiraju ka Platičevu. Mislim da će vrtić biti pun pogodak i za majke i sve one koji rade u Platičevu, a ima i dosta malih i srednjih preduzeća, pa i kompanija koje zapošljavaju preko 200 žena, da će sva deca biti ovde smštena", ističe Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma.

Interesantno je da će usluge ovog vrtića koristiti deca roditelja koji rade u okolnim fabrikama, a koji su do sada svoju decuodvozili u vrtić u susedne gradove, ali i deca roditelja koju su poljoprivredne proizvodjači i rade na svojim gazdinstvima, što je novina.

"To mnogo znači za nas koji smo u selu, takođe za decu da budu stalno u kući , da rasteretimo bake koje su ih do sada čuvale i da imamo ista prava kao majke koje rade, žive u gradu", dodaje Branka Crnčević, domaćica iz Platičeva.

"U Kableksu radi oko 400 žena i za nas mnogo znači ovaj vrtić jer možemo bezbrižno da idemo na posao i da ne brinemo šta će biti sa decom i ko će ih čuvati", ističe Ana Tenji, radnica u fabrici.

Kada je pokrenuta inicijativa u januaru ove godine za besplatan boravak dece, u Rumi je u vrtićima boravilo 1.200 mališana. Sada ih je 1.600 što dovoljno govori o povećanju nataliteta. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво