Ren iz Mačve

Potražnja za renom veća je u vreme slava i zimi, a u prodavnicama se uglavnom nudi prerađeni koren iz uvoza. Među retkim povrtarima u našoj zemlji koji proizvode veće količine je Miloš Savić iz Glušaca kod Bogatića. On sa prijateljem ren uzgaja na dva hektara.

Iz suve mačvanske zemlje, ren se ove jeseni teško vadi, ali lako prodaje. Izoravanje ljutog korena koji je posađen pre godinu dana, počelo je prošlog meseca i trajaće se sve do jakih mrazeva.

"Mi ga sejemo u redove da bi mogli da ga vadimo plugom, jer teško bi bilo da se ovolika površina ašovi. Vadilice nikakve ne pomažu, pošto je ovde ipak tvrda zemlja, nije toliko rastresita. U suštini, možda je zbog toga kvalitetniji", kaže Miloš Savić iz Glušaca.

Od svežeg korena odvajaju se listovi i bočni izdanci koji se u jesen i sade. U odnosu na ratarske kulture, proizvodnja je znatno zahtevnija.

"Posle vađenja čistimo koren i odvajamo reznice za sađenje, da se pripremaju one, i stavljamo u pesak da krenu klice i da sadimo", objašnjava Ljiljana Krstić iz Glušaca.

Od ljutog rena, zarada je slatka, dodaje Miloš - pravnik po struci i uspešan poljoprivrednik koji je pre dve godine pokrenuo proizvodnju.

"Najbitnije je da bude ljut, sad da li je previše krupan ili sitan, on kada se melje, kada se ljušti, nije bitno da li je tanak, dva centimetra ili pet centimetara, ljutina je ista. Zbog toga ne bi trebalo pretereno da se navodnjava", dodaje Miloš.

Ulog po hektaru je oko pola miliona dinara, a većina roda, unapred je prodata.

"Prodajemo 90% u korenu, i to je za sada osnovno, prerada, to je neki krajnji cilj", kaže Miloš.

Država ne daje dodatne subvencije za proizvodnju rena. U rodnoj godini, sa hektara može se izvaditi više od pet tona ovog povrća koje se u našoj zemlji retko uzgaja.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара