Šabac, izložba o američkoj misiji tokom Velikog rata

U Kulturnom centru u Šapcu, pred brojnim publikom, večeras je otvorena izložba "Spašavanje Srbije - američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915". Istorijsku postavku otvorio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, koji drugi put boravi u Šapcu.

Postavka "Spašavanje Srbije" je istorijski čas o jednoj američkoj misiji koja je tokom Velikog rata u aprilu 1915. vodila odlučujuću bitku protiv epedemije tifusa zbog koje je u Srbiji umrlo 150 hiljada ljudi.

Od ukupno 360 stranih lekara, najveći doprinos dala je američka misija sa dr Ričardom Strongom na čelu, koji je upravljao sanitarnom revolucijom.

"Mi smo kao Centar za primenjenu istoriju hteli da se time bavimo i predstavimo publici koliko su te strane medicinske misije, posebno američka, bile važne u ovoj zemlji, ne samo zato što su uspeli da pobede epidemiju, nego i zbog znanja koje su doneli i koje je ostalo ovde", kaže Milovan Pišari, autor.

Postavka u Šapcu, važna je lekcija svima o prijateljstvu i saradnji, jer se istorija lako zaboravlja, rekao je otvarajući izložbu ambasador Kajl Skat.

"To je ogromna priča, herojstvo ali isto i prijateljstvo kada je u celom svetu, ali i u mojoj zemlji, Americi usvojen problem i žrtvovanje u Srbiji, kao svoj i kada smo poslali na hiljade i hiljade Amerikanaca srpskog porekla da se bore zajedno sa srpskom vojskom", kaže  Skot.

Izložbu o možda najsvetlijem primeru saradnje dva naroda, o kojoj je malo zabeleženo u udžbenicima istorije, posle Šapčana, videće publika u Užicu, Boru i u još nekoliko gradova u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar