Dobar primer dualnog obrazovanja iz Požege

Već sedam godina u Novom Sadu se održava Dunavski biznis forum s ciljem da podstakne dinamičniji razvoj podunavskih zemalja. Povratak na dualno obrazovanje, koje je nekada bilo pokretač industrijskog razvoja Jugoslavije, prepoznato je kao prioritet kojim će se unaprediti privreda i mladi zadržati u zemlji.

Goran Janković proizvodi industrijske robote. Zbog te visoke tehnologije već osam godina stipendira učenike srednje škole i studente. Tridesetak je nakon školovanja dobilo posao u Požegi, a među više od dvestotine zaposlenih, svaki četvrti je inženjer.

"Čim izađemo u Nemačku, Švajcarsku, Austriju vidite da je to osnov poslova njihove privrede", ističe dipl. mašinski inženjer Goran Janković, direktor "Inmolda", Požega, "to je neophodnost koje moramo biti svesni što pre i uvesti što pre."

I Slovenci se vraćaju sistemu dualnog obrazovanja, ali ne po jugoslovenskom modelu, već sada uz podršku austrijske i nemačke privredne komore.

"Sve se menja u smeru digitalizacije i na tom polju mora obrazovni sistem pratiti potrebe gospodarstva", kaže Zdravko Počivalšek, ministar ekonomskog razvoja i tehnologija Slovenije.

Srednjoškolcima je dualno obrazovanje zanimljivije, ne samo zbog praktičnog rada već i zbog izleta, sajmova, stručnih skupova na kojima proširuju znanja.

"Pre svega mi mladi se družimo, upoznajemo nove ljude", kaže Kristina Anđelić, učenica Tehničke škole Požega. "Neke ljude s kojima možemo kasnije da sarađujemo i oko fakulteta i oko svega ubudućem."

Na Dunavskom biznis forumu u Novom Sadu na jednom od stručnih panela zaključak je upravo da je povratak na dualno obrazovanje budućnost razvoja zemlje.

"Deca treba da rade projekte u privrednim organizacijama, treba da rade diplomske magistarske, doktorske radove, van fakulteta vezanih pre svega za neke žive projekte i zadatke, koje postavlja privreda i tek tada možemo da napravimo neki sistem koji će da bude efikasan", rekao je prof. dr Branko Kovačević.

Dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, smatra da donosioci odluka treba da prepoznaju sve te potrebe, "da nastavimo da ulažemo i tako stabilizujemo ovu državu".

Podrška privrednicima koji poslovnim idejama doprinose razvoju lokalne zajednice, otvaranjem radnih mesta, zaradama koje prate životne troškove, svakako je put kojim se može doprineti razvoju države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво